Astana patří na každém třítýdenním etapovém závodě k nejlepším týmům. Kazašský celek často sbírá celková vítězství, ale na letošní Tour de France jsou jezdci Astany spíše outsidery. Lídrem na celkové pořadí bude Jakob Fuglsang, který měl důvěru už loni, společně s Fabiem Aruem, ale kvůli pádu a zranění odstoupil. 

Fuglsanga doplní tři dánští cyklisté, vrchař Jesper Hansen, klasikář Michael Valgren a sprinter Magnus Cort Nielsen. Druhou polovinu tvoří kazašský tempař Dmitrij Gruzděv, spolehlivý Luis Leon Sánchez, mistr úniků Omar Fraile a vrchař Tanel Kangert. 

Fuglsang zazářil v závěru Kolem Švýcarska, kdy v kopcích stačil Richie Portemu a v závěrečné časovce porazil všechny závodníky usilující o celkový úspěch. Posunul se na konečné druhé místo a stejně jako loni, když vyhrál Critérium du Dauphiné, se zařadil mezi širší výběr favoritů Tour de France. Cílem je minimálně první desítka, ale lepší by byla první pětka. Na tu Fuglsang rozhodně má, pokud udrží formu, udrží se na kole a pár soupeřů bude v hektickém začátku Tour vyřazeno z celkového pořadí. 

Fuglsangovi se trať Tour líbí, věří si i v etapě do Roubaix. V roce 2014 dojel po boku Vincenza Nibaliho mezi prvními a zásadně pomohl Nibalimu k celkovému vítězství. ,,Trať je zajímavá, hodně náročná. Myslím, že to pro mě může být dobrá Tour i s etapou na kostkách. Celkově mi trať vyhovuje." 

V kopcích bude mít kvalitní podporu. Velmi zkušeným domestikem je Estonec Tanel Kangert. V minulosti pomohl k několika triumfům Vincenzu Nibalimu a nedávno vyhrál estonský titul v časovce. Jesper Hansen je také specialistou do kopců a jedním z těch, kteří by s Fuglsangem měli vydržet nejdéle. Španělé Omar Fraile a Luis Leon Sánchez budou mít dva úkoly, pomáhat ve zvlněném a kopcovitém terénu a útočit na etapy v dlouhých únicích. Oba to umí velmi dobře a pravidelně sbírají vítězství. Vyhrát aspoň jednu etapu je dalším cílem týmu a jezdci Astany se určitě nebudou ostýchat vyrážet do úniků. 

Na roviny, větrné etapy a samozřejmě také na kostky jsou připravení Michael Valgren, Dmitrij Gruzděv a Magnus Cort Nielsen. Gruzděv naplnil ,,povinnou" kvótu aspoň jednoho Kazacha v sestavě, ale především je to hodně zkušený a výborný cyklista. Valgren se stal hvězdou jarní sezóny, vyhrál klasiky Omloop Het Nieuwsblad a Amstel Gold Race a na Tour možná dostane příležitost jet sám na vybrané etapy. 

Magnus Cort Nielsen je velice rychlý závodník, jeden ze závodníků, kteří jsou kombinací sprintera a klasikáře. Čeká ho debut na Tour a v mimořádné sprinterské konkurenci bude mít hodně těžké se prosadit. Před dvěma lety na Vueltě vyhrál dvě etapy, ale to na španělské Grand Tour chyběli špičkoví sprinteři. Letos vyhrál už tři závody, ale na Tour bude spíše sbírat zkušenosti a pomáhat týmu. 

Foto Sirotti