Etapa měřila 172 km a hned od startu citelně foukalo. Už po 18 km přišel vrchol první vrchařské prémie. Tou projel v hlavním poli na 2. místě Karel Tyrpekl. Následně se podařilo odjet sedmi lidem, kde ATT nemělo zastoupení. Když náskok vyrostl ke 4 minutám, silné celky Vorarlberg a Lotto-Kern Haus poslaly své lidi na čelo hlavní skupiny, aby se postaraly o dojetí uprchlíků. Třetím týmem, který se zapojil do stíhačky, byl ATT Investments, konkrétně Tomáš Jakoubek. A byl to on, kdo měl mimořádný podíl nejen na likvidaci úniku, ale tím pádem i vytvoření prostoru pro to, aby v dalším úniku mohl být Karel Tyrpekl. 

Ve zmíněném neklasifikovaném stoupání odjela z pelotonu šestičlenná skupina, rychle dojela tu původní, minula jí a pokračovala k cíli. Svého člověka tu měl německý Lotto-Kern Haus, rakouský Vorarlberg i norský Coop. Výsledkem složení skupiny a větrných podmínek bylo, že tahle skupina si to v závěrečném téměř dvoukilometrovém stoupání rozdala o vítězství v etapě.

Ještě předtím se utkali o body na druhé VP Karel Tyrpekl a Kanaďan Dal-Cin z Toronto Hustle. Karel ji sice vyhrál, jenže si s Kanaďanem pouze vyměnili pořadí z první VP, a jelikož Dal-Cin dojel v etapě na 2. místě, vrchařský dres, byť se stejným počtem bodů jako má Karel, je pro zítřek jeho.

Zhruba 10 km před cílem se z hlavního pole zvednul Matúš Štoček a podařilo se mu na 9. místě najet nějaké vteřiny na první větší skupinku, v níž byl i Mika Heming, dnes 8. mezi mladíky, což v součtu dalo týmu na průběžné 1. místo v této soutěži. Vělmi pěkný začátek. Co na to Petr Kaltofen?

"Začátek je to pěkný. Jde o první den, jsme nohama na zemi. Neradno něco zakřiknout. Bereme to den po dni. Zítra v etapě, která bude přibližně stejně náročná jako ta dnešní, bude naším cílem udržet Karla do 5. místa, pokusit se o posun ve vrchařské soutěži a rádi bychom také udrželi postavení v týmech. Jednoduché to vůbec nebude. Ale jsme tady kvůli závodění, tak budeme závodit!"

Do závodu nastoupil i tým Tufo Pardus Prostějov, v jehož řadách však chyběl hned od počátku Pavel Gruber. Nejlépe dokončil Wojciech Pszczolarski na 57. místě se ztrátou přes 3 minuty. Ostatní načetli ztrátu od 7 do 15 minut a Marek Jelínek chytil limit.

Erik Baška v dresu Dukly Bánská Bystrica etapu nedokončil. Nejlépe z tohoto slovenského týmu dopadl Tobias Vančo na 14. místě.