Deset okruhů s centrem v Českém Rudolci o délce 15,5 km a s jedním poměrně náročným stoupáním, na němž bylo možno ve třech případech pobírat body do vrchařské soutěže. Naopak třikrát při průjezdu cílovým prostorem byly k dispozici body, ale hlavně bonusové vteřiny na rychlostních prémiích.

Právě na rychlostní prémie zaměřili kluci z ATT Investments svou pozornost. Důležité tedy bylo, aby právě na rychlostních prémiích nebyl před hlavní skupinou žádný únik. A to se dělo. Úniky se sice konaly a v nich byl dnes mimořádně aktivní Richard Habermann z pražské Sparty, který vyhrál i první RP, ale s výjimkou právě té první nedojely do cílového prostoru v době, kdy šlo o vteřiny.

rbb3 (8).jpg

Na první RP to ještě nevyšlo úplně podle představ, Šimon Vaníček byl až třetí za Richardem Habermannem a Tomášem Kalojírosem (Pierre Baguette), ale v obou dalších už byl stoprocentní. A aby nemohl brát další bonifikace nikdo ze soupeřů, v druhém případě dojel za Šimonem na 2. místě Matyáš Fiala a v třetím dokonce za znovu Matyášem Fialou ještě i Tomáš Jakoubek.

Souboje se odehrávaly i na vrchařských prémiích. Na nich ATT nemělo pražádný zájem, zato Baguetty velmi silný. Na každé bodoval Martin Voltr, jedoucí v puntíkatém dresu, ve dvou případech ho doplnili Tomáš Kalojíros a Daniel Vysočan. 

Nejvíc jezdcům v červených dresech Pierre Baguette komplikoval situaci Ondřej Šilhavý z plzeňského ACS Development, který byl dvakrát třetí a tu poslední vyhrál, a jelikož bodoval i včera, zaostal v konečném účtování za Martinem Voltrem o pouhé tři body.

rbb3 (9).jpg

Největší porce bonifikačních vteřin byla ale k mání až v cíli. A tam se zopakoval scénář z rychlostních prémií. Vítězstvím v etapě, v níž odvedl včerejší porážku Filipu Prokopyszynovi (Luks Trójka Piaseczno), dokonal Šimon Vaníček za vydatné podpory celého týmu dokonalé dílo: stal se vítězem sedmého ročníku RBB Tour, čímž zopakoval loňské prvenství.

Navíc mu dnešní aktivita vynesla s velkou převahou i zelený dres. Kacperu Gierykovi (TC Chrobry Glogów/Scott), který tím pádem přišel o žluťáka, ale důvod k alespoň nějaké radosti zůstal: druhé místo není vůbec špatné a navíc okořeněné bílým dresem pro nejlepšího v kategorii U23.  

Soutěž týmů vyhrál ATT Investments před Pierre Baguette a Lubelskie Perla Polski.

rbb3 (22).jpg

Jarda Friede: "Měli jsme víc lidí v pořadí, prvotně jsme se zaměřili pochopitelně na Šimona, který se cítil dobře. Na první prémii jsme otestovali vedoucího jezdce, zda do toho půjde. Nestalo se, Šimon měl navíc ve špurtech k ruce dalšího krosaře Matyáše Fialu, a všechno to vyšlo k naší velké radosti."

Šimon Vaníček: "Cílem bylo vyhrát celkově a pokud možno i etapu. V samotné etapě jsme se zaměřili hned na první rychlostní prémii, tam to ještě nevyšlo, ale v dalších už ano. Nějaké nástupy sice byly, ale kluci výborně pracovali na tom, abychom dojížděli na prémie pohromadě. Na cíl jsme si věřili, také proto, že byl hodně technický a s Matyášem jsme tvořili dobrou dvojici. Povedlo se to perfektně. Po třetím a druhém místě v etapě se povedlo i vítězství, takže jsme hodně spokojeni."  

rbb3 (21).jpg

Martin Voltr: "V dnešní etapě jsme si pojistili vrchařský dres a potom jsme chtěli udělat závod náročný, abychom mohli otočit celkové pořadí, ale přineslo to pouze odpadnutí průběžně třetího polského závodníka. V závěru jsem se pokusil útočit sólově, vypadalo to nadějně, ale ATT to sjelo dva kilometry do cíle a jeli na sprint."

Jan Hájek, hlavní organizátor: "Jsem rád, že letos přijely kontinentální týmy, byla tu větší konkurence. Vyšlo počasí, z kterého jsem měl posunutím termínu závodu obavy. Závod se obešel bez vážného pádu. Takže spokojenost."

Výsledky.

loading...