Divoká radost na vousaté tváři připomenula piráta a válečníka Sandokana, malajského Tygra z Mompracemu, hrdinu populárních knih Emilia Salgariho a dobrodružného televizního seriálu z osmdesátých let. Odchovanec Kovo Praha a bývalý juniorský mistr světa na dráze, 23letý Daniel Babor, získal pátý triumf své profikariéry na silnici (letos etapa Okolo Portugalska, loni v dresu Elkov Kasper etapy na Tour du Loir et Cher a dvě na Okolo Rumunska, rok předtím ještě v Rumunsku pro Pardus Prostějov). 

„Je to skvělé, jsem nadšený,“ radoval se v cíli. „Perfektně pracoval celý tým, v závěru jsme splnili to, co jsme si plánovali, být vepředu na první nebo druhé pozici v poslední zatáčce. Jsem moc rád, že to takhle vyšlo.“

F67xDGxXgAA7ZTH.jpeg

Za ním druhý skončil George Jackson, který se díky tomu převlékl do zelinkavého dresu lídra závodu. „Snažili jsme se, ale uprostřed zůstala velká díra a kluci z Caja Rural toho využili, Babor byl rychlejší. Ale já jsem spokojený,“ říkal Novozélanďan. Náskok jen šesti vteřin na Zanoncella a především deseti na Simona Carra (EF Education) však bude do dalších dní asi málo… 

Elitní spurteři dnes dojeli až od osmého místa v pořadí Arvid de Kleijn (Tudor), který tak uhájil vedení v bodovací soutěži (Babor je pátý), devátý Zanoncello a desátý Gleb Syrica (Astana). V puntíkatém trikotu Krále hr zůstává Simon Pellaud (Tudor), jedinou dnešní horskou prémii vyhrál Korejec Choi (KSPO).

F67xD2iX0AEkC55.jpeg

Rovinaté etapa z Bukit Mertajamu do Meru Raya vedla nedaleko západního pobřeží a měřila jen 140 km. Už na desátém poodjela devítičlenná skupinka, z níž byl v celkovém pořadí nejlépe Iván Cobo (Kern Pharma) s tříminutovou ztrátu na lídra Enrica Zanoncella (Bardiani). Chvíli i hustě pršelo. „První dva dny jsme to tahali, teď jsme spíš čekali, ale Tudor taky. A Bardiani, kteří zůstali vepředu, to moc neumějí jezdit tuhle udržovačku. Poslali jsme pak dva naše lidi dopředu, ti to dojeli, ale stihlo se to natěsno,“ popisuje vývoj Daniel Babor. Uprchlíci byli pohlceni osm kilometrů před cílem, stejně jako den předtím.

Zítra se jede královská horská etapa (133 km) s cílem v 1644 metrech v resortu Genting Highlands s lanovkami, hotely a kasiny. Přímý přenos jejího závěru začíná na Eurosportu v 6.35.