Vestingcross v Hulstu, třicetitisícovém „nejvlámštějším“ nizozemském městě (ostatně na zemi sousedí s Belgií, do Nizozemska musíte přes vodu), se jel pošesté. A popáté vyhrál Van der Poel. Přes noc hodně pršelo, nepřestalo pak ani ve dne. Tříkilometrový okruh má sice jen 60 metrů převýšení, ale krátké strmé výjezdy a výběhy i šikmé sjezdy daly hodně zabrat. Startovalo se o dvě hodiny dřív než obvykle, aby belgičtí fans stihli duel s Marokem na mistrovství světa. Kdyby věděli, jak dopadne (prohráli 0:2, pozn. red.), raději by zůstali i v dešti na cyklokrosu, vždyť i Van der Poela berou zpola za svého.

Do čela světového poháru se dostal Sweeck

Mathieu van der Poel (Alpecin) vyrážel ze čtvrté řady, ale už za dvě minuty se prodral dopředu až na špici. Jenže na výjezdu netrefil správnou rýhu a přeletěl přes řídítka. Tom Pidcock (Ineos/Grenadiers), který o den dříve vyhrál v duhovém dresu první závod, X20 Trophy v Kortrijku, s Laurensem Sweeckem (Crelan/Fristads) získali šest vteřin. Ve třetím ze sedmi kol poodjel Pidcock, ale Van der Poel ho dostihl a na vrcholu dalšího brdku šel před něj. Pak shodil brýle a rukavice a chytil tempo, na jaké jsme v jeho podání zvyklí. 

Jsem spokojený, vždyť jsem toho loni moc neodjel, jenom jeden a půl závodu,“ říkal vítěz v cíli. „Měl jsem dobrou přípravu ve Španělsku a rozhodl se závodit o něco dřív. Udělal jsem sice pár technických chyb, ale to je normální,“ pokračoval. Ze sedla vypadl celkem čtyřikrát. „V plné formě budu v prosinci, ještě je třeba trochu práce a chybí mi pár závodů,“ dodal MVDP.

Pidcock jel statečně, avšak dál nabíral ztrátu. V posledním sjezdu najel lehce do zábrany a zlomil karbonový ráfek zadního kola. Protože byl kousek za depem, musel by zbytek dojít. „Kolíky tam bývají zatlučené hodně hluboko, každý náraz stojí za to,“ poznamenal Radek Šimůnek mladší, spolukomentátor Eurosportu.

Druhá pozice tak spadla do klína Sweeckovi. Přestože ještě loni jeho týmový parťák Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen) se nakonec dotáhl na třetí místo, získal světový pohár po sedmi závodech nového lídra. Sweeck (214) vede o čtyři body před Iserbytem, třetí je mistr Evropy Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen, 179), jemuž dnes poněkud scházely síly, a skončil šestý. A čtvrté místo teď i celkově patří Larsi van der Haarovi (Trek Lions/Baloise, 162). „Trochu mě to mrzí, ale Laurens jel velmi dobře a o celkové prvenství se budeme honit až do konce sezony,“ usmál se Iserbyt, obhájce celkového prvenství.

Michael Boroš (Elkov/Kasper) odstartoval z druhé řady vedle Pidcocka, držel se na dohled desítky, ale postupně se propadl až na 15. pozici (-3:11). V průběžném pořadí světového poháru se posunul na 12. místo. „Dnes už jsem se cítil lépe a zdravěji, než minulý týden, takže tomu i odpovídal výsledek. Start byl, řekl bych v klidu, a pak jsem si celý závod držel přibližně stejnou pozici. Byl to pěkný kros, trošku blátíčko a klouzalo to. Jsem spokojený, teď už zase cítím, že můžu závodit. Za týden mě ještě čeká jeden závod v Antverpách a pak odlétáme na soustředění do Španělska. Tam se budu moct připravit na druhou část sezóny. Bez závodů budu skoro tři týdny,“ komentoval svůj výkon i nejbližší plány.

Pak 35. (-7:23) dojel ještě Šimon Vaníček. Další Češi byli staženi v pořadí 41. Jakub Říman (oba ČEZ Tábor), 42. Patrik Černý, 48. Robert Hula (oba Expres.cz/Tufo Kolín). Matyáš Fiala (ČEZ Tábor) odstoupil už ve druhém kole.

Když Van Empel padá, vyhrává Pieterse

Ženskou bitvu jako by předznamenala drobná příhoda při rozjíždění. Fam van Empel (Pauwels Sauzen), dosavadní lídr sezony, si brnkla o zadní kolo Lucindy Brand, vyjíždějící mimo trať. Snad poprvé v téhle zimě spadla. Vstala, usmála se a jela dál. 

Jenže při závodě, to už ztrácela osm vteřin na vedoucí Puck Pieterse (Baloise/Trek Lions), lehla v šikmině po sjezdu mnohem hůř. Dlouho rovnala řídítka, nasazovala řetěz, ale pořád nemohla řadit, než vyměnila kolo. Mezitím spadla, byť už jen mírně, ještě třikrát. To už jela o minutu druhá. Pieterse si na stejném místě „ustlala“ až v posledním kole, ale bez problémů naskočila zpátky do sedla a dojela si pro druhé vítězství v řadě, tady s náskokem 42 vteřin.

 

Začala jsem rychle, jak Fem spadla, získala jsem náskok. Měla jsem štěstí, ale jela jsem pořád naplno,“ hlásila vítězka. „Udělala jsem chyby, ale výkon byl dobrý a s druhým místem musím být spokojená,“ doplnila Van Empel. Třetí skončila Shirin van Anrooij (Baloise/Trek Lions), která si v sobotní X20, kde vyhrála Marianne Vos, ošklivě nabourala rameno a zvažovala start. Potřetí za sebou tak komplet stupně vítězů obsadily dvacetileté slečny. V průběžném pořadí vede Van Empel (250) před Pieterse (165) a teď čtvrtou, o něco starší Alvarado (152).

Ze čtyř Češek na startu dojela do cíle jen Barbora Jeřábková (Brilon Mladá Boleslav) na prvním nebodovaném místě 26. (-7:30). Julia Kopecky (33.), Kateřina Hladíková (34.) a Vanda Dlasková (45.) to nezvládly. O den dříve však Dlasková byla druhou juniorkou na X20 Trophy.

Cyklokros se rozjíždí naplno. Příští sobotu se jede Český pohár v Kolíně a Superprestige v nizozemském Boomu. V neděli pokračuje světový pohár v Antverpách už s kompletní sestavou tří králů, tedy i s Woutem van Aertem.