Remco Evenepoel v reprezentačním dresu při Mistrovství světa 2019 v britském Harrogate.

Sven Vanthourenhout je příkladem trenéra, který může být dobrý v této profesi i bez toho, že by sám byl v minulosti špičkovým jezdcem. Jeho vlastní cyklistická profesionální kariéra začala v roce 2001 v nejvyšší divizi v týmu Domo – Farm Frites a pokračovala v Quick Stepu, kde strávil také dva roky. Pak však nastal sestup a posléze se už soustředil na cyklokros. Na silnici nemá žádné vítězství v závodech UCI, nejel žádnou z velkých klasik ani žádnou z Grand Tour. Aktivní kariéru ukončil v roce 2013.

Sven je dobrý trenér. Umí dobře komunikovat s jezdci a je organizačně schopný. Nadcházející rok bude hodně náročný. Ať už z pohledu pandemie, tak reprezentačních akcí. A jelikož se mistrovství světa v cyklokrosu i na silnici koná u nás doma, bude to o to náročnější, protože očekávání budou velká,“ komentoval změnu na trenérském postu ředitel belgické cyklistické federace Jos Smets. 

Předchůdci Vanthourenhouta totiž odcházejí na lukrativnější posty. Rik Verbrugghe nastupuje do pozice sportovního manažera v Israel Start-Up Nation a Kevin De Weert do manažerské funkce v Lotto Soudal.

Wout Van Aert při letošním Mistrovství světa, kde nakonec bral druhé místo za Julianem Alaphilippem (na snímku uprostřed).

„Neříkám, že by se mi nelíbilo dělat sportovního ředitele ve World Tour týmu, ale přijal jsem tuto novou roli a hodlám se jí věnovat naplno. A doufám, že ji budu dělat dlouho. Jsem stále mladý, a pokud se mi bude dařit, můžu tuto roli zastávat pět a třeba i deset let,“ řekl 39letý Vanthourenhout.

Vanthourenhout není nejspíš pouze ctností z nouze, jelikož byl v hledáčku na post reprezentačního trenéra společně s Axelem Merckxem již před sezónou 2019, když nakonec post získal Verbrugghe.

Poněvadž se úspěšnost trenéra na reprezentační úrovni posuzuje hlavně podle medailí z vrcholných akcí, má Vanthourenhout štěští v tom, že bude pracovat s aktuálními belgickými super hvězdami Remco Evenepoelem a Wout Van Aertem. Druhý jmenovaný okomentoval volbu nového trenéra na sociálních sítích slovy: „Dobrá práce od vedení Belgické cyklistické federace! Hodně štěstí, Svene Vanthourenhoute.“ 

Wout Van Aert svedl nezapomenutelný souboj s Mathieu Van der Poelem na letošních Flandrech.