Tiesj Benoot vyhrál loňský deštivý ročník ve velkém stylu. Do cíle dorazil sám s velkým náskokem a připsal si první profesionální vítězství. K velkým favoritům patří i letos, jenže pád na levé koleno v průběhu klasiky Omloop het Nieuwsblad mu možná zabrání v návratu. 

Až do zmíněného pádu si Tiesj Benoot na Omloopu vedl skvěle. Při prvním velkém dělení pelotonu na Molenbergu byl mezi nejlepšími a v kopcích působil velmi lehce a Lotto Soudal měl v popředí dva závodníky, kromě Benoota také Tima Wellense. Jenže třicet kilometrů před cílem, ve stoupání Elverenberg, Benoot v levotočivé zatáčce uklouzl a jeho pád způsobil další rozdělení čelní skupiny. Odjela šestice závodníků, včetně pozdějšího vítěze Zdeňka Štybara. 

Pro Benoota to bylo velké zklamání. Cítil se dobře a Lotto mohl mít až do posledních kilometrů v popředí dva závodníky, což by výrazně ovlivnilo taktiku a vývoj závodu. Wellens a Benoot by získali převahu a mohli ji využít. Místo toho musel Benoot vzdát a nenastoupil ani v neděli na start Kuurne - Brusel - Kuurne.  

„Je to opravdu škoda, protože jsem se cítil velmi dobře. Jel jsem dobře na Berendries, kde bylo hodně vysoké tempo, viděl jsem jak Naesen odpadl. Když vidíte, že soupeři odpadají a dochází jim, zatímco sám se cítíte dobře, jste na tom výborně. Škoda, že jsem to nemohl ukázat." 

Benoot věří, že mu otevřená rána v koleni nezbrání ve startu na Strade Bianche. „Nic jsem si nezlomil, což je hlavní. Mám hodně odřenin na levé straně těla, ale nejhorší je levé koleno. Je to stejná rána, jakou jsem si udělal na Vueltě. Jizva zatím nebyla dokonale zahojená a teď je zase úplně otevřená. Proto je to tak hluboká rána. Doufám, že nebudu potřebovat antibiotika a všechno bude v pořádku. Formu mám dobrou a určtě o ni hned nepřijdu."

Jenže o tom, zda se Benoot vrátí do Toskánska obhajovat loňské vítězství, ještě rozhodnuto není. Podle Marca Sergeanta, manažera týmu Lotto Soudal, bude jasno až ve čtvrtek: „Rozhodnutí uděláme ve čtvrtek, pravděpodobně. Sezóna je dlouhá a nemůžeme riskovat kvůli jednomu závodu. Je to špinavý závod." Podle Sergeanta Benootovi na Strade Bianche hrozí infekce, kdyby koleno nebylo dostatečně zahojeno, protože se zde práší, nebo stříká bláto.      

Sergeant nechce ohrozit naděje týmu před dlážděnými klasikami, protože Benoot je jediným lídrem. Tim Wellens na kostkách objel pouze Omloop, nyní se připravuje na ardenské klasiky. Benoot je jedničkou týmu na kostkách a bez něj by Lotto přišlo o naději na vítězství ve velké klasice.  

Po Strade Bianche se Benoot chystá na etapový závod Tireno - Adriatico, kde loni překvapil čtvrtým místem v celkové klasifikaci a vítězstvím v souěži o bílý dres. Poté se vrátí do belgie na klasiky E3 BinckBank, Gent - Wevelgem a zejména Kolem Flander. Pojede také Paříž - Roubaix a Amstel Gold Race. 

Foto Sirotti