Sedm jezdců v historii dosud vyhrálo všechny tři Grand Tours: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Felice Gimondi, Bernard Hinault, Alberto Contador, Vincenzo Nibali a naposledy Chris Froome, když v roce 2018 vyhrál Giro d'Italia. 

Bernal v době koronavirové pandemie trénoval se svými kolumbijskými profesionálními kolegy ve své vlasti, jelikož jim Nairo Quintana zajistil právo pokračovat v tréninku na silnici. Třiadvacetiletý Kolumbijčan prohlásil, že jeho forma je vynikající v době, kdy doma uzavírají další měsíc tréninku před červencovým odletem zpět do Evropy. 

Bernal se vrací do Monaka, kam se nedávno přestěhovalo z Andorry: "V Monaku je příjemné klima a většinu roku můžete trénovat na různých a náročných tratích. A žije tam mnoho kluků z Ineosu, jako Froome, Thomas, Kwiatkowski nebo Puccio, s kterými také často trénujeme." 

Trio bývalých vítězů Tour de France v týmu Ineos ovládlo minulý měsíc titulky novin poté, co Bernal prohlásil, že na francouzské Grand Tour 2020, pokud bude ve špičkové formě, nebude preferovat práci pro Frooma nebo Thomase. Ovšem v tomto posledním rozhovoru Bernal opět držel týmovou linii, když prohlásil, že rozhodující slovo bude mít vždy vedení týmu. 

V důsledku Bernalových původních komentářů Froome zjevně hledal vysvětlení od svého týmu, které na Bernalova slova nezareagovalo, což vyvolalo spekulace, že čtyřnásobný vítěz Tour může od týmu odejít, když hodlá usilovat o rekordní páté vítězství na Tour: "Je třeba zvážit řadu věcí a teď jsem uprostřed procesu, takže až během příštích týdnů a měsíců se situace vyjasní a my si vše srovnáme v hlavách. Doufám, že budu mít jasnější představu o své budoucnosti, až všechna tahle současná „rozptýlení“ pominou."

Letos v únoru stihl Bernal závodit jen na domácí půdě. Nejprve dojel 3. v časovce (1. Martínez, 2. Quintana) a 2. na silnici (1. Higuita) při kolumbijském šampionátu a poté dokončil na 4. místě Tour Colombia 2.1, když nestačil na skvělé trio EF Pro Cycling Higuitu, Martíneze a Caiseda.