Primož Roglič (Jumbo - Visma) a Tadej Pogačar (UAE Emirates) unikli všem vážným soupeřům v souboji o celkové vítězství a drží první dvě příčky v průběžném pořadí. Aktivní byl opět zejména Pogačar, který v cílovém stoupání nastoupil jako první a udržel se ho jen Roglič. 

V posledním kilometru etapy ale úřadoval Roglič, který držel vysoké tempo a dostal do potíží i Pogačara, ale 21letý Slovinec se za svým krajanem udržel a dojel ve stejném čase. Překvapivě se dařilo Richiemu Portovi (Trek - Segafredo), který na Slovince ztratil jen 13 sekund, stejně jako Mikel Landa (Bahrain - McLaren). Miguel Angel Lopez (Astana) zaostal o 15 sekund.

Podstatná však je zejména velká ztráta Egana Bernala (Ineos Grenadiers). Obhájce vítězství měl kvalitní týmovou podporu, britský celek rozjel ostré tempo už na předposlední prémii Neronne a utrhl například francouzské naděje Romaina Bardeta (AG2R La Mondiale) a Guillauma Martina (Cofidis).

Bernal toho nijak nevyužil, nezaútočil ani v cílovém výjezdu na Puy Mary a naopak sledoval, jak se mu Pogačar, Roglič, ale i další soupeři vzdalují. Bojoval, nezlomil se, přesto ztratil 38 sekund. Stejně jako Rigoberto Uran (EF). Nairo Quintana (Arkéa - Samsic) byl o další dvě sekundy horší.

Martinez si spravil náladu 

Ale ne vše skončilo pro Kolumbijce špatně. V souboji o etapu zvítězil Dani Martinez (EF), který si poradil s přesilou německých jezdců týmu BORA - hansgrohe. Martinez byl součástí velkého úniku, stejně jako jeho rivalové Lennard Kämna a Max Schachmann. Únik se tvořil poměrně dlouho a složité, ale nakonec získal dost času.

Schachmann byl nejodvážnější, když zaútočil 36 kilometrů před cílem a dostižen byl Martinezem a Kämnou až 1,5 kilometru před cílem. Pro Martineze to byla dlouhá stíhací jízda, při které se neměl s kým střídat. V samotném dojezdu musel reagovat na útoky přece jenom trochu odpočatějšího Kämny, ale byl dost silný a v závěrečném nástupu německému soupeři ujel a vyhrál svou první etapu na Tour de France. Pro mladého Kolumbijce a vítěze Dauphiné je etapa náplastí na zklamání za nepovedené celkové pořadí. O dobrou pozici v průběžné klasifikaci přišel kvůli pádu už ve druhé etapě Tour.

"Začátek Tour byl těžký a byl jsem naštvaný, ale věděl jsem, že mám na to vyhrát etapu. Pět kilometru před cílem jsem nevěřil, že Schachmanna ještě dojedu, ale nevzdal jsem to a na Kämnu jsem si ve spurtu věřil. Je úžasné vyhrát etapu na Tour de France," svěřil se Martinez. 

Roglič si polepšil a pevně drží žlutý dres 

Etapa na Puy de Mary jednoznačně ukázala, že nejlepšími vrchaři letošního ročníku jsou Roglič a Pogačar. A že porazit Primože Rogliče bude mimořádně složité. Lídr celkového pořadí byl v dojezdu nejlepší a nezdálo se, že by jel zcela naplno.

"Jsem moc spokojený. Bylo to pouze dvoukilometrové stoupání, ale když jsem ho zespodu uviděl, věděl jsem, že to bude hodně těžké. Jsem spokojený s tím, jak to dopadlo," řekl Roglič stručně v cíli.  

V celkovém pořadí má náskok 44 sekund na druhého Pogačara a 59 sekund na Egana Bernala. Čtvrtý je nenápadný Rigoberto Uran, se ztrátou 1:10, ale do souboje o pódium se zapojí také pátý Nairo Quintana (+1:12) a šestý Lopez (+1:31).

Černý den pro Francii 

Domácí cyklista bude letos na pařížském pódiu chybět. To už je téměř jisté. Špatný den si totiž prožili Romain Bardet a Guillaume Martin. Bardet se zapletl do pádu 88 kilometrů před cílem a i když se dokázal vrátit do pelotonu, zanechalo to na něm následky. Do cíle dorazil se ztrátou 2:30 na Rogliče, ale v porovnání s Bauke Mollemou (Trek - Segafredo) dopadl dobře, zkušený Nizozemec musel po stejném pádu vzdát kvůli zlomenému zápěstí.

Guillaume Martin neměl žádné podobné problémy, ale měl ,jour noir', černý den. Z hlavní skupiny odpadl už ve stoupání Neronne a do cíle se dostal se ztrátou 2:46 na lídra závodu.

Pogačar vysvlékl Bernala 

Držitel dresu se změnil pouze jeden. Tadej Pogačar se dostal před Egana Bernala a opět se oblékl do bílého trikotu. Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step) udržel bez problému vedení v bodovací soutěži a také Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) zůstává nejlepším vrchařem, ačkoliv v horách k nejlepším rozhodně nepatří a dnes se nedokázal dostat do úniku. Mezi týmy se na první místo vrátil americký celek EF.

Červené číslo pro nejaktivnějšího muže převzal Max Schachmann.