Egan Bernal byl předloni na podzim nejžádanějším zbožím na přestupovém trhu. Nebylo proto překvapivé, že ho nakonec získal nejbohatší tým. Britský celek Sky věděl, co se v mladičkém Kolumbijci skrývá. Ve dvaceti letech byl vítězem Tour de l´Avenir, Le Tour de Savoie Mont Blanc, Sibiu Tour a nejlepším mladým závodníkem na Vuelta a San Juan, Coppi e Bartali, Okolo Alp a Kolem Toskánska. Nebylo pochyb o tom, kdo je nejtalentovanějším cyklistou na světě. 

Bernal se ale ve vývoji nezastavil ani ve Sky. Právě naopak. Jeho forma rostla neuvěřitelnou rychlostí. Na začátku sezóny získal kolumbijský titul v časovce a vyhrál etapový závod Colombia Oro y Paz. Nebylo to však štěstí začátečníka, protože na jaře přidal druhé místo na Kolem Romandie, kde vyhrál horskou časovku a zvítězil na Kolem Kalifornie. A ve Sky měli jasno, že na Tour de France se bez něj neobejdou. 

Dostat se do výběru týmu Sky na Tour de France je mimořádně těžké. A dokázat to ve 21 letech je výjimečné. Ale Bernal nebyl do počtu, ve třetím týdnu, v nejtěžších etapách, byl nejplatnějším domestikem pro Gerainta Thomase a Chrise Frooma. Čtyřnásobnému vítězi Tour zachránil pódiové umístění v 19. etapě do Larunsu. Froome po útoku soupeřů odpadl, ale Bernal ho dovezl zpět do skupiny.  

Na Tour byl neuvěřitelně silný i ve třetím týdnu, navzdory věku a nezkušenosti. Tým Sky si jej proto pojistil novou smlouvou na dalších pět let. Jenže z toho možná nic moc nebude, protože britskému celku hrozí po letošní sezóně konec. 

Bernal nezažil v první sezóně ve Sky jen hezké chvíle, tvrdě spadl na Clasice San Sebastian a poranil si obličej. Přesto se dokázal vrátit k závodům a na monumentu Kolem Lombardie bojoval o přední příčky.   

Druhá sezóna ve Sky bude jiná. Bernal má důvěru vedení a bude lídrem na Giro d´Italia. Poprvé si vyzkouší, jaké to je být lídrem na třítýdenním závodě. „Bude to skvělá zkušenost. Chci zajet dobrý závod," řekl Bernal před startem závodu Tour Colombia. „Je mi jedno, jestli vyhraju, dojedu pátý, desátý, nebo kolikátý, prostě chci jet a na konci Gira si říct, že jsem udělal vše co jsem mohl a mít novou zkušenost," dodal pro velonews.com. 

Na konci loňského roku a na začátku letošního roku se spekulovalo, že se na Giro možná vrátí Chris Froome, později měl na italský závod jet Geraint Thomas, ale oba se nakonec zaměří na Tour a uvolní Bernalovi pozici lídra. Froome je pro mladého vrchaře velkým vzorem, kterého pozorně sledoval v průběhu loňské Tour: „Nejvíc jsem se naučil od Frooma. Pořád jsem sledoval co dělá. Naučil jsem se od něj hodně. Seděl jsem vedle něj v autobusu a pořád ho sledoval. Jak si dělá poznámky, jak mluví na poradách, jezdil jsem v pelotonu hned za ním. Bylo to opravdu užitečné."

Chris Froome má pro svého mladého následovníka pouze slova chvály: „Egan má velkou budoucnost. Je velmi mladý, ale rychle se zlepšuje. Je už vyzrálý a ví co má dělat. A teď bude mít příležitost vyhrát Giro." 

Sezónu zahájil na domácím šampionátu, nepodařilo se mu obhájit titul v časovce, na třetím místě ztratil na Daniho Martineze minutu a půl, ale letos začíná pomaleji a s cílem být v nejlepší formě až v květnu. Na Tour Colombia se letos poprvé potká s Chrisem Froomem. „Mít tu Chrise je krásné, pro nás závodníky, pro fanoušky, pro kolumbijský lid. Je vzrušující, že přijel nejenom trénovat, ale i závodit. Je to opravdu fajn." 

Po Tour Colombia se Bernal přesune do Evropy, čekají ho etapové závody Paříž - Nice, Kolem Katalánska a Okolo Alp. A poté už Giro. Poprvé v kariéře a poprvé v roli lídra nejlepšího týmu světa. 

Foto Sirotti