Přestože kvůli jarní pauze jsou letní víkendy přeplněné odloženými akcemi a v nejbližším okolí se konaly další tři akce s podobným účastnickým zájmovým spektrem, sešlo se na startu čtyřistapadesát závodníků, aby se protrápili těžkým horským terénem k zasloužené dávce endorfinů při projetí cílem. Na startu se mezi nimi letos objevilo i několik zajímavých osobností českého sportu a to nejen cyklistiky. Kvůli stopce akcím ze strany IAAF(světová atletická federace) se rozhodl náš nejlepší mílař, Jakub Holuša, zkusit , jak chutná cyklistika a letos se již několikrát postavil na start podobné akce. Po mnoha letech jsme také mohli přivítat trojnásobného mistra republiky Petra Benčíka a už potřetí se na start také postavil olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. Že na Beskydu už dávno dochází ke střídání generací závodníků dokazuje i účast a velmi slušný konečný výsledek syna vítěze Reného Andrle, Davida.

Ale pojďme konečně závodit. Beskyd je kopec za kopcem, takže zpočátku se letos peloton držel pohromadě, kromě dvojice s Jardou Kulhavým, která ale po přejezdu na slovenskou stranu musela čelit v mírném stoupání podél Kysuce slušnému protivětru a tak pod kelčovskou stojkou už byla téměř dostižena. Dalším významným vrcholem jsou prémiové Pustevny, kterými s mírným náskokem projel první Jan Zatloukal, závodník střední trasy. Kulhavý po ztrátě bidonu doplňoval na občerstvovačce tekutiny se tříminutovou ztrátou. Po sjezdu z Pusteven a hlavně v táhlém stoupání přes Bečvy ji však smazal a v cíli se již potřetí objevil jako první před Slovákem Adamem Peciarem a Polákem Tomaszem Drozdzem. Mezi ženami si prvenství odnesla Anna Rinaglová, která v předchozích letech dominovala dlouhé trase. Na ní se začalo pořádně závodit až po přejezdu Soláňe. Při průjezdu Karlovicemi se ze sedmičlenné čelní skupiny odpoutali dvojnásobný vítěz Beskydu Tomáš Čer a Petr Hudeček a pod nástupem na druhou horskou prémii na Kasárni si vytvořili asi pětisetmetrový náskok, který ale ve stoupání postupně ztratili a prémii získal Petr Swaczyna, rovněž jeden z historických vítězů závodu. Sjezdem do Makova se skupinka zase dala dohromady, ale čekala ji ještě Bumbálka a pak dvanáct kilometrů sjezdu do cíle. Tam přijela s několikavteřinovým náskokem trojice Čer, Swaczyna, Brachaczek a ještě před cílovou rovinkou si prvenství pro sebe dobyl Tomáš Čer a ve spurtu zbylé dvojice zvítězil Petr Swaczyna. Kategorii žen letos vyhrála Šárka Macháčková před Barborou Dvořákovou a Kateřinou Hollou .

Snad lze na závěr letošní ročník uzavřít tvrzením, že udělali dobře ti, kteří nepodlehli tlaku předpovědi nepříznivého počasí, a postavili se na start, protože, jak jsme předpokládali a avizovali , celý den ani nekáplo a dokonce většinu dne svítilo slunce. Věřme, že slunce bude nad Beskydem svítit i nadále a budeme se i další roky setkávat na Bíle, ale už opět v původním červnovém termínu.

ROADCUP 2021