„Náročný závod, nebylo to vůbec jednoduché. Jsem rád, že se to povedlo,“ říkal v cíli obhájce titulu. „Nebylo to o výkonnosti, ale o chybách, snažil jsem se je nedělat a to se podařilo. Trať se hodně změnila, začala povolovat, a dělal se i led, místy byla až nesjízdná. Jsem rád, že jsem si ji vyzkoušel naplno. Uvidíme, jaké tady bude za tři týdny počasí na mistrovství světa. Raději bych měl tepleji a víc bláta,“ dodal.

První metry rozjel Borošovi týmový parťák Jakub Kuba z Elkov/Kasper. Brzy pak poodjelo kvarteto Boroš, Maximilian Kerl (AŠ Mladá Boleslav), Štybar (v dresu vlastního Štybar týmu s duhovými manžetami a límečkem) a Adam Ťoupalík v nové kombinéze TDT-Unibet. Naopak problémy zbrzdily hnedle zkraje Jana Zatloukala (Specialized/Nutrend) a Šimona Vaníčka (ČEZ Tábor). Jakub Říman (DK Bikeshop) bojoval s pády na překážkách.

Vpředu zbyla brzy trojice bez Kerla, čelo tahal Štybar, Boroš se držel vzadu. Čtvrtý bojoval výborně osamocený Pavel Jindřich (ČEZ Tábor). Ve třetím kole rozjel tempo na špici Boroš. Štybarovi spadl na jednom horizontu řetěz, ztratil dvacet metrů. Přestože Boroš zkoušel ujet, Štybar riskantním skokem přes překážky díru zalepil.

BrychtaJan_CX_MR_Tabor_20240114140344_850_7525.jpg

Štybar řešil posunutá řídítka se servisem, ale Ťoupalík se smekl v zatáčce a zbrzdil i Boroše. Při pádu ulomil pravou páku a začal ztrácet. Do depa zamířili všichni tři, ale rozdělili se.

Boroš upaloval v čele, borci za ním se snažili, ale brzdily je technické chyby – Štybar nezvládl překážky, Ťoupalík podruhé spadl, když už už dotahoval Boroše. Do posledního kola byly mezi nimi rozdíly 11 vteřin. Boroš náskok ještě lehce navýšil, podal skutečně vyzrálý výkon.

Jak popsal chybu Adam Ťoupalík? „Začal jsem šlapat dřív, než jsem měl a na blátíčku uklouzl. Jel jsem pak chvíli bez zadní brzdy a přehazky. Dotahoval jsem, ale možná jsem chtěl moc a udělal další chyby. Bory ukázal, jaký je kvalitní závodník. S výkonem jsem spokojený, pojal jsem závod možná až moc namotivovaně.“

Zdeněk Štybar se spokojeně usmíval: „První český bronz má pro mě taky cenu. Po dlouhé době na namrzlé trati to pro mě bylo náročné, ale nebylo to tak špatný.“ Pak uznal, že měl potíže. „Měnil jsem řídítka, musel jsem si nechat odfouknout gumy. Technické problémy k závodění patří. Věděl jsem, že je tady potřeba rychle naskočit na kolo po schodech, to se mi jednou nepovedlo. Bory má skvělou formu, zato já když naberu ztrátu, těžko se mi to dojíždí, už nemám tu výbušnost. Ale jel jsem až do konce a moc jsem si to užil.“

Směrem ke světovému šampionátu vyhlíží s nadějí. „Kondičně na tom nejsem špatně, pořád mi chybí trochu technika. Musím se ještě sžít s tratí. Budu tady teď tři dny s reprezentací, pak si odjedu na týden na Mallorku, abych doladil detaily. Potom si odpočinu a doladím detaily na mistrovství světa,“ doplnil plány.

V kategorii do 23 let skončil za mistrem Jindřichem druhý Václav Ježek (Brilon) a třetí Jan Zatloukal (Specialized/Nutrend).

Mezi juniory vyhrál favorit Kryštof Bažant (Cyklostar/Pirelli) před Patrikem Lienertem (Rexonix Kovo Praha) a Davidem Friedelem (DK Bikeshop).