Trasa:

Organizátoři na svých webových stránkách odmítali zveřejnit trasu středečního závodu, aby diváky poslali především k televizorům. Nakonec je podoba trasy známa. Tradičně se jede z Leuvenu do Overijse.

Letos je vyměřeno 197 km, a jelikož se vše odehraje jihovýchodně od Bruselu v regionu Vlámský Brabant, tzn. mimo Ardény, liší se tenhle závod od předešlých valonských klasik Valonského šípu a Lutych-Bastogne-Lutych. Především tím, že neobsahuje z pohledu převýšení tak náročná stoupání, ovšem cyklistům se postaví do cesty o to větší počet kratších kopců místy náročnějšího sklonu.

V posledních 25 km závod graduje tím, že se cyklisté budou muset vyrovnat postupně s pěti stoupáními o délce v rozmezí 300 až 900 metrů a sklonu 5,1 až 8,5%. A coby pointa celého příběhu posledních 900 metrů je také směrem vzhůru o průměru 5,1%.

Historie:

Jde o 60. ročník. V minulosti tu vyhrávali Eddy Merckx, Freddy Maertens, Roger de Vlaeminck, Adrie Van der Poel, Johan Museeuw. V první dekádě tohoto století byl třikrát po sobě úspěšný trojnásobný mistr světa Óscar Freire.

V poslední dekádě tu dvakrát vyhrál Philippe Gilbert a jednou Peter Sagan. Poslední čtyři ročníky pak postupně ovládli Petr Vakoč, Sony Colbrelli, Tim Wellens a loni Mathieu Van der Poel, kterému se to tedy podařilo 34 let po svém tátovi.

Petr Vakoč se tu prosadil dokonce dvakrát: po vítězství v roce 2016 dojel o rok později na druhém místě za Colbrellim.

V loňském ročníku dorazila k cíli jako první čtyřčlenná skupinka, ve které se za vítězným Van der Poelem umístili Julian Alaphilippe, Tim Wellens a Michael Matthews. Na 15. místě dokončil Roman Kreuziger, 27. Petr Vakoč a 79. Daniel Turek.

Petr Vakoč a Sonny Colbrelli

Týmy:

Chybět budou čtyři WorldTour týmy: EF Pro Cycling, Groupama-FDJ, Movistar a Jumbo-Visma. K patnácti WT se přidává deset ProTour týmů.

Ty z mančaftů, které staví lídra s vysokým potenciálem na výhru, k němu také sestavily soupisku silných pomocníků. Pak jsou tu týmy, které mají silného lídra, ale celý tým už tak silně nevypadá. A konečně tu jsou týmy, které ty nejvyšší ambice mohou mít jen těžko. Řadu z nich předpokládejme uvidíme především v úniku v první části závodu.

Specializace:

Z přehledu nejlepších v klasifikaci posledních let lze odvodit, pro jaké typy cyklistů je Brabantský šíp příznivý. Jde o kompromis mezi těžšími cyklisty, kteří bývají úspěšní na dlážděných klasikách (Kristoff, Degenkolb), a výbušnými vrchaři, kteří se prosazují v dlouhých stoupáních (Bardet).

Nejambicióznější celky sestavily tým tak, aby mohly hrát minimálně dvěma kartami: buď se prosadí lehčí klasikáři, kteří ujedou ve stoupáních, jako tomu bylo například v loňském roce, nebo se k cíli v čelní skupině dostanou i klasikářští sprinteři. Z této úvahy lze potom odvodit okruh favoritů.

Favorité:

S jedničkou v týmu Alpecin-Fenix nastoupí obhájce loňského prvenství Mathieu Van der Poel. A kolem něj bude poměrně velmi silná sestava. Aktuální belgický šampion De Bondt, zkušení Sbaragli, Thwaites a německý sprinter Krieger, kterému se letos relativně dost daří. A s nimi bude stát na startu i Petr Vakoč (číslo 6).

Chuť po – kvůli možná zbytečně vysokému sebevědomí – ztraceném Lutychu si přijede nejspíš spravit Julian Alaphilippe. I jemu bude k ruce ambiciózní sestava: zkušený Devenyns, mladíci Bagioli a Vansevenant, vítěz Okolo Slovenska Jannik Steimle a s nimi v dresu Deceuninck-Quick Step i druhý český cyklista na startu Zdeněk Štybar (číslo 15).

Silnou klasikářskou sestavu staví kolem Tima Wellense i Lotto Soudal. A jako zálohu do spurtu větší skupinky Johna Degenkolba.

Mezi favorizované celky musíme počítat i sestavu CCC s lídrem Matteo Trentinem. Výbornou formu má v posledních týdnech Geschke a je budou podporovat zkušení harcovníci Van Keirsbulck, De Marchi, Van Hoecke a Van Hooydonck.

Minimálně na papíře se hodně silně jeví i sestava NTT. Na světovém šampionátu naznačil vzestup formy Michael Valgren. Bohužel na Lutychu spadl a nedokončil. S Boason Hagenem, Gasparottem a Van Rensburgem by mohli významně čeřit vodu, přestože jejich letošní výsledky tomuto předpokladu moc zatím nenahrávají.

Ve velmi dobré formě se na Valonském šípu a Lutychu předvedl Warren Barguil. Záložní variantu v týmu Arkéa-Samisc představuje sprinter Nacer Bouhanni.

Na dvojici lídrů staví taktiku i AG2R. Uspět může Romain Bardet, ale více bychom podle aktuální formy favorizovali Benoit Cosnefroye.

A pak jsou tu jednotlivci z různých týmů, které s ohledem na jejich minulost i aktuální výkonnost lze řadit mezi užší okruh favoritů: Sonny Colbrelli (Bahrain), Luca Mezgec (Mitchelton), Alexander Kristoff (UAE), Bryan Coquard (BaB) a určitě i Michal Kwiatkowski (Ineos), který po 4. místě na mistrovství světa, 6. na Valonském šípu a 10. na Lutychu už by určitě rád alespoň na podium.

Alaphilippe, Van der Poel, Wellens

Wilfried Peeters, sportovní ředitel Deceuninck-Quick Step:

„Brabantský šíp je pěkný závod se spoustou stoupání, z nichž značná část je napěchována na závěrečný okruh, kde se dá očekávat spousta akcí. Náš tým je silný a je v něm mnoho lidí schopných podporovat Juliana (Alaphilippa). Ale není to jediný jezdec z našeho týmu, který se může představit ve finále. Mám na mysli především Driese Devenynse a Zdeňka Štybara. Do závodu jdeme se sebedůvěrou a velkou motivací ukázat se a dosáhnout dobrého výsledku.“

Televize:

Závěr Brabantského šípu lze sledovat na Eurosportu od 15:30 hod.

Ženy:

Dámská verze opět předchází závodu mužů. Měří 122 km a kvůli nabitému programu a charakteru trati si řada nejlepších cyklistek dává pauzu. Šanci dostávají klasikářky, které dobře na sílu přejedou kratší stoupání a mají v závěru náročného závodu dobrý spurt.

Mezi favoritky tedy počítejme Lotte Kopecky (Lotto), Martu Bastianelli a Mavi Garcíu (obě Alé), Emilii Fahlin (FDJ), Grace Brown (Mitchelton), Coryn Riveru (Sunweb) či Chloe Hosking (Rally). Na poslední chvíli doplnil CCC-Liv do sestavy Marianne Vos, a tak má závod jednoznačnou favoritku číslo jedna.

Závod má na programu Eurosport od 10:45 hod.