V dnešní klasikářské etapě, která gradovala v závěrečných 65 km, kdy se cyklistům postavily do cesty mj. dvě vrchařské prémie 3. a 2. kategorie, odjela pětice cyklistů, v níž neměl zastoupení žádný World tým. Na poslední VP, jejíž vrchol se nacházel necelých 30 km před cílem, zůstali na čele už jen Ourselin (TotalEnergies) a Gougeard, který letos přišel do B&B Hotels z AG2R. Ten, když do cíle zbývalo něco přes 15 km, se odpoutal od svého francouzského kolegy a zkusil štěstí sólově.

Na sjíždění uprchlíků se dnes nejvíc nadřeli jezdci Cofidisu. Občas jim vypomohli závodníci Quick-Stepu, Ineosu a Groupama-FDJ. Cofidis to nedělal samoúčelně, dnes větřil šanci na etapový úspěch prostřednictvím Bryana Coquarda, zvláště kdyby se jim podařilo odpárat sprinterské specialisty. 

Startovní pole se v průběhu etapy a zvláště pak v bojovném závěru hodně nadělilo. Gougerad bojoval tak statečně, že byl dojet pouhé 2 km před cílem, kdy se začalo stoupat v průměrném sklonu k cílové čáře. Necelý kilometr před cílem to zkusil Périchon (Cofidis), což opět nahrálo do karet Coquardovi, pro něhož byl profil i závěr etapy šitý na míru. 

Jakmile byl Périchon dojet, nastoupil stále ještě dost daleko před cílem Latour (TotalEnergies) a byl to Coquard, kdo ho dojel a šel přes něj. A přestože měl v zádech Alaphilippa, v těžkém závěru mu odolal a tým Cofidisu mohl zaslouženě slavit.

Filippo Ganna byl dnes jediný z Ineosu, kdo dojel v první skupině, a díky 3. místu si i před závěrečnou etapou uchoval dres průběžného lídra. Na jeho kolegu Vivianiho to dnes bylo příliš těžké, naopak Arnaud Démare (Groupama-FDJ) dokázal všechna stoupání překonat, ovšem cíl do kopce ho hendikepuje, takže z toho bylo jen 5. místo.

Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) i Paret-Peintre (AG2R Citroën) ani dnes nic neztratili, takže společně s Alaphilippem a Latourem patří před zítřkem k nejžhavějším favoritům konečného pořadí.