Ve svých jedenadvaceti letech je jednoznačně nejmladším členem týmu Lidl-Trek na Paříž-Roubaix a nikdo mladší, ani přibližně stejně mladý, nebyl nominován ani na Milán-Sanremo a Kolem Flander. Vackova role je v rámci Lidlu výjimečná a tým českému mistrovi hodně věří.

Sám Vacek je ambiciózní, ale uvědomuje si, že v tak silném týmu mají přednost osvědčení lídři. „Pojedu v pozici pomocníka, ale zrovna na Paříž-Roubaix je strašně složité dopředu predikovat, jak se závod vyvine. Budu se snažit naskočit do úniku, případně zachytit úniky, abychom jako tým neměli v závěru problémy a hlavně pomáhat Madsovi a Jonathanovi,“ vysvětluje Vacek.

AL6_3185.JPG

V loňském roce už nasbíral hodně zkušeností. „Vím, že se už v prvních úsecích se může začít dělit balík, protože lidi začínají odpadat i kvůli defektu nebo jiným technickým problémům,“ pokračuje Vacek. „Člověk si může myslet, že je poslední, ale dost možná je hodně vpředu a ani to neví, protože je nemožné vědět, co se děje před ním a za ním. Je to extrémně nevyzpytatelné a jde o to se nevzdat mentálně a protrpět nesmírně těžký závod. Člověk musí na sto procent věřit sobě, týmu a materiálu.“

S každým novým závodem mezi profesionály se vicemistr světa v kategorii U23 učí něco nového. Závody na kostkách si oblíbil a rád by na nich jednou pravidelně vítězil. „Na kostky se dá připravit, protože před Paříž-Roubaix je dost závodů na kostkách, kde si člověk může vyzkoušet formu a vidí, jak je na tom konkurence. Nejdůležitější je se připravit mentálně, protože je to strašně dlouhý závod. Prostě jet, i když na tom člověk není dobře, protože dojet do cíle je úspěch.“

1155567063.jpg

Lidl-Trek letos díky Pedersenovi zvítězil na Gent-Wevelgem a Jasper Stuyven byl druhý na E3 Prijs Harelbeke. Před dlážděnými monumenty vypadalo vše idylicky, jenže pád obou lídrů na Dwars door Vlaanderen vše pokazil. Na Roubaix bude celý tým potřebovat hodně štěstí. „Chci do toho dát všechno a co nejvíce pomoc týmovým kolegům, ale moc dobře vím, že musíme mít i štěstí. Výkonnost mám, takže snad půjde všechno podle plánu, nicméně na klasice se může stát cokoliv a předem stanovená taktika se může rázem úplně změnit,“ uzavírá Vacek.