Mattia Cattaneo patřil v kategorii U23 k největším italským talentům. V roce 2012 skončil třetí celkově na Tour de l´Avenir a byl považován za budoucího skvělého vrchaře a časovkáře i na úrovni WorldTour. Jenže jeho profesionální kariéra nebyla vůbec snadná. Po čtyřech neuspokojivých letech v Lampre našel útočiště v druhodivizním Androni Giocattoli a začal zase od nuly. V malém týmu dostával více příležitostí a připsal si první vítězství na Okolo Provence.

Po třech letech v Androni Giocattoli mu dal důvěru nejúspěšnější celek posledních let, belgický Deceuninck - Quick-Step. Cattaneo se týmu Patricka Lefevera osvědčil a zasloužil si nové prodloužení smlouvy do konce roku 2023. Ale zkušený závodník nechce být jen pomocníkem a loajálním týmovým kolegou, má velké ambice: "Jsem šťastný a hrdý, že tu můžu pokračovat. Wolfpack je výjimečný tým, je radost zde jezdit a pracovat. Pomáhám lídrům a také mám vlastní příležitosti."

"Myslím, že je pro lidi těžké pochopit, jak tým funguje. Z vnějšku je všichni vidí, jak blízko k sobě máme, ale uvnitř je to je to ještě lepší, než byste čekali. Proto rád pomáhám lídrům na Grand Tours a v dalších závodech, vím, že oni pomůžou mě v jiných závodech," vysvětluje Cattaneo, který byl součástí letošního úspěchu na Tour de France. Pomohl Markovi Cavendishovi a Julianu Alaphilippovi k etapovým vítězstvím, ale sám dokázal dojet dvanáctý v celkovém pořadí. "Byl to skvělý závod, šlo to líp, než jsme čekali. Doufám, že v dalších dvou letech pojedu Tour aspoň jednou a možná se dostanu i do první desítky."

Cattaneo se pomalu a stabilně zlepšuje především v časovce. Dokázal vyhrát individuální chronometr na Okolo Lucemburska, šestý a osmý v časovkách Tour de France a v první desítce letos dokončil další čtyři časovky. Nenápadně se zařazuje k nejspolehlivějším a nejkvalitnějším specialistům. A chce víc: "Jsem hrdý na své zlepšení v časovce. Tuhle disciplínu miluju a mým dalším cílem je zlepšit se jako specialista. Pracuji na tom s týmem a se Specializedem. Doufám, že se v dalších dvou letech ještě posunu a vyhraju víc závodů. Sním o tom, stát se jedním z nejlepších časovkářů světa. Bude to strašně těžké, ale byl jsem šestý a osmý na Tour a myslím, že je možné se zlepšit a dostat se mezi pět nejlepších časovkářů světa. Rád bych získal dres italského mistra, ale to je docela složité, protože naše jednička je nejlepší na světě," naráží Cattaneo na Filippa Gannu, dvojnásobného světového šampiona.

Patrick Lefevere je s Cattaneem velmi spokojený: "Je úžasně talentovaný a přitom skromný, dokáže pracovat celé dny pro své kolegy. Také dobře víme o jeho individuálních kvalitách, je silný v kopcích, hlavně na Tour byl. A zlepšuje se v časovce. Takže z mnoha důvodů jsme rádi, že s ním budeme spolupracovat další dva roky."