Egan Bernal, Simon Yates, Remco Evenepoel, Mikel Landa, Hugh Carthy a ani další favorité Gira se v Romandii nepředstaví. Místo nich startují lídři na celkové pořadí na Tour de France. 

Závodníky čeká šest dní, prolog a pět etap. Prolog měří jen 4 kilometry a posledních 900 metrů je do kopce. Není to časovka pro specialisty, uspět mohou také sprinteři a obecně vzato výbušní cyklisté. 

1. etapa se jede na dlouhém okruhu v okolí Aigle. Na trase jsou dvě stoupání, ale celkové převýšení je jen 2000 metrů a poslední stoupání končí 20 kilometrů před cílem, takže uspět mohou sprinteři. Těch startuje minimum, vyhrát by mohl třeba Peter Sagan, nebo Sonny Colbrelli a samozřejmě také Elia Viviani. 

2. etapa navštíví hory, peloton pojede ve výškách kolem 1000 metrů nad mořem, ale velké rozdíly mezi favority na celkové pořadí nečekejme. Vlastně asi žádné rozdíly, protože poslední stoupání končí daleko před cílem.  

3. etapa je vhodná pro uprchlíky. Profil vypadá docela snadně, ale dvě stoupání na okruhu jsou strmá, takže zde lze útočit a těžko říct, zda bude mít tým některého sprintera motivaci pracovat pro nejistý výsledek. 

4. etapa je královská. Končí se na 20,7 kilometru dlouhém stoupání Thyon 2000 s průměrným stoupáním 7,3 %. Vrchaři musejí útočit, protože je to poslední příležitost vyhrát. 

5. etapa je totiž individuální časovka na 16,2 kilometru s několika stoupáními, včetně 800 metrů dlouhého dlážděného výjezdu na začátku etapy. Je možné, že závodníci odstartují na silničních kolech a poté přesednou na speciály pro časovku. 


Favorité 

Největšími favority závodu jsou závodníci týmu Ineos Grenadiers, konkrétně Geraint Thomas a Richie Porte. Oba byli silní v Katalánsku a obsadili druhé a třetí místo. Oběma vyhovuje kombinace kopců a časovek. Až na silnici se ukáže, kdo je silnější a bude hlavním lídrem. Ale jeden z nich pravděpodobně vyhraje.  

Barvy týmu Jumbo - Visma bude hájit Steven Kruijswijk. Nizozemec je v posledních měsících silný v časovce a překvapivě horší v horách. Nejspíš nedokáže navázat na dvě vítězství Primože Rogliče v ročnících 2018 a 2019.   

Do úzkého okruhu favoritů patří lídr Astana - Premier Tech Ion Izagirre, který potřebuje zajet skvělé časovky a udržet se co nejdéle vrchařů. Jack Haig povede Bahrain Victorious a na Lutychu ukázal, že je v dobré formě, mohl by skončit v první trojici.

Prolomí Wilco Kelderman svou věčnou smůlu a dosáhne na celkové vítězství? Lídr BORA - hansgrohe je letos silný, i když se mu problémy a zranění nevyhýbají. Na vítězství to asi nebude, ale rozhodně patří mezi kandidáty do Top 3. Mezi smolaře patří i Michael Woods a v Romandii určitě nezvítězí, protože je slabým časovkářem. Ale etapu by si odvézt mohl. Musí se o to pokusit. 

Poprvé se v dresu Movistaru ukáže Miguel Angel López. Kolumbijec rád zahajuje sezónu pozdě, ale těžko říct, zda je to dobře. López letos nejede Giro, cílí na Tour de France, nemusí být v nejlepší kondici a těžko předvídat, jak na tom je.   

Na startu jsou také dva čeští jezdci. Každý v úplně jiném rozpoložení. Josefovi Černému se v Deceuninck - Quick-Step daří, zazářil na Kolem Baskicka a pomohl Julianu Alaphilippovi vyhrát Valonský šíp. Mohl by se prosadit v závěrečné časovce, ale i v dlouhém úniku. Naopak Jan Hirt se po přestupu do Intermarché - Wanty - Gobert trápí. Především psychicky. Chybí mu motivace a zápal. Vzhledem k tomu, že pojede Giro d´Italia, bylo by dobré dostat se během Romandie do solidní formy.