Memorial Andrzeja Trochanowskiego (1.2) je na programu 26. července. Po dvouleté pauze se vrací do závodního kalendáře UCI. Je dlouhý necelých 170 km. Jezdí se na okruhu v délce 21 km s centrem v městě Baboszewo, ležící 70 km SZ od Varšavy. Profil závodu je mírně zvlněný a prosazují se v něm především závodníci s dobrým spurtem. Vypovídá o tom mj. fakt, že poslední čtyři ročníky vyhrál Alois Kaňkovský.

Od 27. do 30. července pak navazuje čtyřetapový Dookola Mazowsza (2.2). Všechny čtyři etapy se jedou na menších či větších okruzích s centry v různých městech Mazovska v severovýchodním Polsku. Etapy měří od 165 do 177 km a jsou buď rovinaté anebo jen mírně zvlněné. Třetí etapa je okořeněná úseky s neasfaltovým povrchem.

I tady se v posledních pěti letech prosazovali především rychlíci jako Alois Kaňkovský, Szymon Sajnok (dnes Cofidis), Stanislaw Aniolkowski (dnes Bingoal) či Eirik Lunder, který poté, co mu zrušili Gazprom - Rus Velo se vrátil do Team Coop. Výjimkou byl rok 2020, kdy se v jedné z etap vydařil únik trojice, která pak ovládla i celkové pořadí: 1. Michael Kukrle, 2. Daniel Turek.

Startovní listina letošního ročníku obsahuje kromě obou českých kontinentální týmy z Norska (Coop), Nizozemska (Allinq, VolkerWessels, ABLOC), Německa (Santic-Wibatech, P&S Benotti), Kuvajtu (Kuwait), Kazachstánu (Almaty), Lotyšska (Kaunas, Voltas) a pochopitelně Polska (Voster ATS, HRE Mazowsze). Do celkového počtu 26 je doplňují klubové či reprezentační celky z Polska, Německa, Dánska, Švýcarska, Nizozemska a Maďarska.

Tufo-Pardus Prostějov hlásí sestavu Pavel Gruber, Wojciech Pszczolarski, Richard Holec, Ondřej Petr, Marek Jelínek a Marek Dolníček. ATT Investments budou reprezentovat Tomáš Bárta, Karel Camrda, Mika Heming, Tomáš Jakoubek, Jan Kašpar a Matúš Štoček.

Elkov-Kasper se chystá v termínu od 27. do 31. července na pětietapový Tour Alsace (2.2). Jde o prestižní etapák, o čemž svědčí i vítězové z poslední let Thomas Pidcock (dnes Ineos), Geoffrey Bouchard (AG2R), Luca Hamilton (BikeExchange) či Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe).

Závod je určen především mladým nadějím. Takže v letošní startovce najdeme mládežnické zálohy World a Pro týmů Jumbo-Visma, EF Education, Groupama-FDJ, DSM, Lotto-Soudal, Astana, Israel-Premier Tech, Uno-X Development a TotalEnergies. S nimi tu budou poměřovat síly mladí cyklisté z dalších týmů, jako je americký Hagens Berman Axeon, britský Trinity, australský BridgeLane, lucemburský Leopard a švýcarský Tudor s Petrem Kelemenem. Startuje tu i dalších šest domácích formací. Také dva cyklokrosové týmy Pauwels Sauzen a Cross Team Legendre a konečně dva rakouské Vorarlberg a Tirol KTM s Karlem Vackem. Jediný tým má vyšší statut než kontinentální a to jsou obhájci loňského prvenství ze španělského Kern Pharma.

Začíná se krátkým rovinatým prologem, po němž následují tři profilově náročné etapy od 146 do 172 km, přičemž jsou na trase i 10 km stoupání. Důležitá bude páteční etapa, která má dojezd na vrcholu 7 km kopce s průměrným sklonem 8,5%. Pouze v závěrečné etapě toho cyklisté příliš nenastoupají.

Podle dostupné startovní listiny by měl Elkov-Kasper startovat v sestavě Matěj Zahálka, Dominik Neuman, Jakub Otruba, Filip Řeha, Adam a Jakub Ťoupalíkové.

AC Sparta Praha zakončí tento měsíc účastí na Kreiz Breizh Elites (2.2) ve střední Bretani. Na pořadu jsou od 29. července do 1. srpna čtyři etapy. Začíná se 12 km týmovou časovkou, po níž následují tři poměrně dost zvlněné etapy klasikářského střihu v délce od 179 do 202 km.

Předběžně je přihlášeno až 29 týmů. Převažují kontinentální z Nizozemska (BEAT, VolkerWessels, Metec), Německa (Bike Aid, Dauner), Británie (Ribble, Saint Piran), Dánska (Riwal, ColoQuick), Norska (BHS), Kanady (Yoeleo), Irska (EvoPro), Estonska (Ampler), Slovinska (Ljubljana) a Itálie (Qhubeka). Startovat by tu měla i mládežnická záloha AG2R, jakož i několik domácích klubových celků. K nejsilnějším by měli patřit cyklisté domácího Go Sport a novozélandského Bolton, v jehož středu najdeme Aarona Gate, jehož letošní výsledky řadí někam kolem 200. místa světového žebříčku. 

Jmenovitá sestava Sparty není v této chvíli k dispozici, ale předpokládáme, že chybět by neměli Tomáš Kalojíros a Richard Habermann.