Co však udělalo závod světovým v očích závodníků i diváků bylo elitní startovní pole. Závod v Touškově byl prvním závodem po dlouhé době, kdy bylo vše z důvodu Covid-19 zastaveno. Dali jsme závodníkům možnost roztočit nohy a poměřit síly. A vrátili nám to svými výkony. Jeli na maximum, konkurence byla světová. Velice nás jako organizátory těší vyjádření zahraničních jezdců k trase závodu. Anne Terspstra (NED) zde obhájila loňské vítězství a po závodě sdělila: „A že to vypadalo jednoduše? Vůbec to nebylo jednoduché, možná pro diváky, ale bolelo to pekelně, jako vždycky. Mám opravdu moc ráda závody v Česku a hlavně tady v Touškově, trať mi sedí dokonale," pochválila trať nizozemská jednička (UCI #3). Maxim Marrote (FRA), olympionik a mistr Francie v cross country 2019 uvedl: “Strašně jsem si to užil, bylo skvělé se tady potkat s mnoha známými a být zpátky v závodní atmosféře a adrenalinu. Bylo tady i hodně diváků, co víc si přát, moc hezký závod.“ Ondřej Cink stejně jako Anne Terpstra obhájil své loňské prvenství. V touškovské rokli závodil Ondra již celkem 3x a vždy vítězně. Diváci a fanoušci ho milují a hnali jej do cíle svojí energií. Jeho vyjádření jsme všichni mohli číst na Instagramu, kde začal větou: „Můj milej Touškov!

TJ Sokol Město Touškov založil touškovský cyklistický oddíl v roce 2011. Od té doby jsme vychovali a dali jsme možnost zázemí nejedné cyklistické naději. Juniorka Adéla Holubová, současná mistryně ČR v XCO začala jezdit zde v Touškově, kde se zároveň narodila a žije. Stejně je na tom i další nadějná cyklistka Adéla Foltýnová, která je v Touškově také doma. Obě si v závodě vedly skvěle. Adéla Holubová zvítězila a Adéla Foltýnová obsadila 3. místo.

Nejvíce obsazenou kategorií závodníků byla kategorie STARŠÍ ŽÁCI, kteří startovali v neděli jako poslední. 114 bajkerů najelo do touškovské rokle. Bike klub Město Touškov měl v této kategorii dva závodníky, Šimona Brabce a Petra Zemana, kteří oba chtěli útočit na přední místa, protože touškovská rokle je jejich tréninkovou tratí, kterou mají najetou. 

Těsný a napínavý souboj po prvním kole sváděl Petr Zeman (Bike Club Město Touškov) s Davidem Vašutem (BIKE PRO RACING). Do druhého kola najížděl Petr Zeman jako druhý. O to větší jásot místních diváků se ozval, když jsme v cílové rovince viděli samostatně jedoucího Petra Zemana.

Atmosféra na trati, v zázemí, mezi diváky i mezi pořadateli byla naprosto výjimečná a plná adrenalinu. Z pořadatelského a organizačního hlediska nebyl žádný problém, který by stál za zmínku. Povedlo se odparkovat všechna auta a to včetně týmových karavanů. Perfektní práci odvedli rozhodčí ve spolupráci s registrací závodu. Veškeré energie byly zajištěny po celé dny bez jediného výpadku. Na trase při závodu došlo k běžným zraněním, které s sebou cyklistika, obzvláště cross country, přináší. Záchranáři a Sbor místních dobrovolných hasičů Město Touškov se postarali o rychlé zásahy i ošetření. Děkujeme jim za perfektní nasazení.

Kompletní výsledky.

Vážení partneři, věříme, že jsme spolu s vámi vytvořili krásný sportovní zážitek velkému počtu lidí. Že jsme dokázali prodat investici, kterou jste vložili a že je tento závod na dobré cestě, abychom jej v budoucnosti opět o kousek posunuli. Díky za vše a přejeme vám z Města Touškova hezké léto. 

Pavel Foltýn a Katka Duchková za celý organizační tým.