Uplynulou neděli se jel ve Francii 45. ročník jedničkového Cholet Aggio Tour. 197 km, 1750 výškových metrů, stále nahoru dolů v krátkých stojkách. Klasický klasikářský terén.

Z posledních deseti ročníků byli úspěšní v sedmi případech domácí jezdci. Nejinak tomu bylo i letos. V konkurenci všech čtyř domácích WorldTeams, šesti ProTeams i nejlepších domácích Conti týmů se za vítězným Paulem Lapeirou (Decathlon AG2R La Mondiale) prosadil v koncovce první třicetičlenné skupiny Matyáš Kopecký (Novo Nordisk) na páté místo a po stejném umístění na loňském mistrovství Evropy dosáhl na svůj druhý nejvýznamnější kariérní úspěch. Sice už dokázal být druhý a třetí v etapách dvojkových závodů, ale tam byla nesrovnatelně méně náročná konkurence.

432774453_921498539981551_6585808954563673561_n.jpg

Vítězi se podařilo odskočit z čelní skupiny nedaleko před cílem a malý náskok uhájit na pásku. Je to letos už jeho druhé prvenství, den předtím vyhrál jinou francouzskou jedničku. Do sezóny naskočil ve skvělé fazóně, v ProTour závodech Faun Dróme byl sedmý a v Trofeo Laigueglia devátý.

Matyáš Kopecký (na snímku uprostřed v zeleném) je na tom také velmi dobře, o čemž vypovídá jeho letošní sedmé místo v etapě Okolo Valencie (2.Pro) a šesté v etapě Okolo Antalye (2.1).

V Portugalsku se aktuálně jede 41. ročník pětietapového Volta ao Alentejo (2.2). Z úrovně ProTeams je tu pouze Caja Rural-Seguros RGA se všemi třemi českými jezdci a zatím závodu dominuje. V úvodní etapě obsadili první dvě místa, v druhé se ve spurtu hlavního pole prosadil na druhou příčku Daniel Babor (na titulním snímku). Což je společně s osmým místem na Trofeo Palma (1.1) jeho letošní nejcennější výsledek.

Ph sprintcyclingFulgenzi.jpg

Souběžně probíhá v Itálii 39. ročník taktéž pětietapového Settimana Internazionale Coppi e Bartali (2.1) a v sestavě TDT-Unibet si výborně vede Adam Ťoupalík (na snímku úplně vlevo). V konkurenci čtyř World a šesti ProTeams dokončil v druhé a třetí etapě na osmém, resp. sedmém místě z nepočetných prvních skupinek, v terénu, který mu mimořádně sedí. Tedy kratší, strmější stoupání. Před dnešní čtvrtou etapou mu patří devátá příčka, přičemž na průběžného lídra Koena Bouwmana z Visma-LaB ztrácí 27 a na druhého v pořadí Diega Ulissiho (na snímku v dresu UAE Emirates) 17 sekund.