Dvaatřicetiletý Ital prožil v roce 2021 svou nejlepší sezónu, stal se italským mistrem, později také evropským šampionem a na závěr sezóny ovládl nejslavnější klasiku Paříž - Roubaix. Byl na vrcholu sil a zařadil se mezi nejlepší klasikáře světa. Až do úvodní etapy Okolo Katalánska. V dojezdu závodu ve městě Sant Feliu de Guíxols nestačil ve spurtu jen na Michaela Matthewse, ale hned za cílem se zhroutil a kvůli zástavě srdce musel být hospitalizován. 

Vážný incident přežil, ale testy později ukázaly, že trpí srdeční arytmií, která následně vedla k zástavě srdce a plic. Colbrellimu byl voperován defibrilátor monitorující činnost srdce a mohl se vrátit k cyklistickým vyjížďkám. Závodní číslo si od té doby na dres nepřipnul. Italské zákony zakazují profesionálním sportovcům soutěžit s defibrilátorem, podobný problém nedávno řešil dánský fotbalista Christian Eriksen. Špílmachrovi dánské reprezentace se zastavilo srdce v zápase Mistrovství Evropy s Finskem a stejně jako Colbrellimu mu lékaři voperovali defibrilátor. Záložník milánského Interu musel přestoupit do anglického Brentfordu, odkud se před probíhající sezónou stěhoval do slavného Manchesteru United. Také se vrátil k reprezentaci.   

Colbrelliho situace je horší. Přemýšlel o možnosti změnit svou závodní licenci a jezdit pod švýcarskou vlajkou. "Už to, že jsem naživu, je zázrak, teď by byl potřeba další, abych se dostal zpátky do sedla," řekl krátce po zástavě srdce. Později byl mnohem pozitivnější: "Promluvím si se svým týmem o tom, zda je možné se vrátit. Mým snem je vrátit se na kolo. To je pro mě důležité. Není to snadné, bude to těžké, ale určitě se o to pokusím," tvrdil ještě v květnu. Ale podle Gazzetty dello Sport padla i tato možnost.   

Sám Colbrelli, ani jeho tým Bahrain Victorious, se k věci dosud oficiálně nevyjádřili.