Sonny Colbrelli

Včerejší cílový dojezd, v němž se o vítězství utkali Michael Matthews a Sonny Colbrelli, měl nepříjemnou dohru. Italský cyklista za cílovou čarou zkolaboval, musela mu být poskytnuta akutní lékařská péče, dokonce došlo na srdeční defibrilátor, a následně byl při vědomí převezen do nemocnice. Colbrelli se v Katalánsku vrátil k závodění poté, co nenastoupil k druhé etapě Paris-Nice kvůli zánětu průdušek, což ho připravilo i o účast na Milano-Sanremo.

První kolo srdečních testů nepřineslo žádné známky ohrožení životních funkcí, není tedy bezprostřední důvod k obavám o Colbrelliho zdraví. Dnes podstupoval další vyšetření, která měla za cíl odhalit příčinu včerejších problémů.

Vítěz etapy, Australan Matthews, vyjádřil přání, aby se jeho cyklistický soupeř rychle uzdravil. Vítězství ho pochopitelně potěšilo, o to víc, že jde o první v dresu BikeExchange. K výhře mu pomohlo podle jeho slov i to, že dojezd dobře znal, vždyť v totožném stoupání uspěl už v ročníku 2019.

Kromě Colbrelliho chyběl dnes na startu i jeho týmový kolega Jack Haig. Je vidět, že jeho včerejší ztráta v cíli měla jiné než výkonnostní důvody.

Jonas Hvideberg

7 km po startu odjela dvojice Moreno (Burgos) a Bou (Euskaltel). O kilometr dál si je doskočil Hvideberg, jedoucí díky účasti ve včerejším úniku v dresu nejlepšího vrchaře. O co mu šlo, je nasnadě. K mání byly tři vrchařské trojky. A tenhle 23letý Nor sbíral body jak na vrchařských, tak bodovacích prémiích, takže po dnešní etapě je držitelem všech čtyř dresů!

Následně musel řešit mechanické problémy Woods (Israel). V pádech se ocitli mj. Van Wilder a Bagioli (Quick-Step), Sosa (Movistar), Soler (UAE), Skjelmose Jensen (Trek) či Powless (EF). Všem se dařilo potíže řešit k vlastnímu prospěchu, výjimkou však byl Richie Porte (Ineos), který ze závodu odstoupil.

35 km před cílem došlo k tragikomické situaci. Při nájezdu na čtyřproudou silnici se tři borci dali směrem vlevo, aby se záhy ocitli v protisměru odděleni od pelotonu a konvoje vysokým betonovým hrazením a cesta zpět v nedohlednu. Nakonec museli z kol na zem, přelézt hrazení a dojet si hlavní skupinu.

Yates, Matthews, Groves

Blížil se cíl a vše vypadalo na bezproblémovou hromadnou koncovku. Jenže 15 km před cílem došlo v pelotonu k pádu, který mj. postihl Simona Yatese. Stalo se to v technické vracečce s betonovým ostrůvkem, takže hodně lidí muselo na brzdy. Peloton se rozdělil na několik skupin a co čert nechtěl, následoval otevřený úsek a silný boční vítr. Vpředu se ocitla větší skupina, kde mělo hned několik týmů velký zájem udávat tempo a využít nastálé situace ve svůj prospěch. Patřily mezi ně především Jumbo, Movistar, Bahrain, Arkéa a Quick-Step.

Zezadu se zoufale snažili domestici BikeExchange dovézt dopředu Yatese. Ale to se nepodařilo a po etapě přičetl ztrátu 33 vteřin na své největší konkurenty, kteří dokončili etapu v první 47členné skupině. Co se ale tomuto týmu mimořádně podařilo, byla koncovka etapy. Vítěz včerejší etapy a tedy muž v dresu lídra závodu Michael Matthews rozjel spurt pro kolegu Grovese, ten se v posledních desítkách metrů zavěsil za sprintera Bahrainu Bauhause a o několik centimetrů vložil své přední kolo na cílovou čáru dříve než německý rychlík.

Z favoritů konečného pořadí dnes tratili totožný čas jako Yatese i Hindley (Bora), Carthy (EF), Storer (FDJ), Rodríguez (Ineos), Meintjes (Intermarché), Woods (Israel), Dumoulin (Jumbo), Sosa (Movistar), Bagioli (Quick-Step), stejně jako Jan Hirt (Intermarché) a Michal Schlegel (Caja Rural). Naopak v první skupině měli suverénně nejpočetnější převahu jezdci UAE Emirates, kterých tu bylo šest, včetně všech, kteří mohou myslet hodně vysoko, tzn. Ayusa, Almeidy, Bennetta či Solera. Jakž takž jim konkurovali cyklisté Quick-Stepu a Arkéa-Samsic, kteří měli vepředu po 4 lidech.

Kaden Groves: „Tuto etapu jsem si vybral, abych vyhrál, a nemůžu uvěřit, že jsem to zvládl."

Michael Matthews: „Byl to vlastně docela stresující den a  těžší, než jsme čekali. Být součástí Kadenova prvního vítězství na WorldTour je něco výjimečného. V poslední etapě Tirreno jsme byli blízko, ale nedopadlo to, dnes jsme to tedy dokázali. Včera jsem vyhrál já a dnes vezl dres lídra a Kadenovi se podařilo vyhrát. Co víc si můžeme přát?"