Zdravotní komplikace Colbrelliho, Matthewse a Yatese

Tak, jak se první dvě etapy týmu BikeExchange dařilo, tak ve třetí se od nich štěstěna odvrátila. Zdravotní potíže měl vítěz první etapy Michael Matthews, a tým ho proto v průběhu etapy ze závodu stáhl. Navíc lídr na celkové pořadí Simon Yates, vítěz poslední etapy a celkově druhý na nedávném Paris-Nice, v cílovém stoupání nestačil svým soupeřům a dorazil do cíle s více jak 10ti minutovou ztrátou. Tým uvedl, že po Paris-Nice prodělal lehkou nemoc a to se na jeho včerejším výkonu podepsalo. A bylo otázkou, zda Simon vůbec nastoupí k dnešní etapě, což se nakonec také potvrdilo: na startu dnes chyběl. 

V nemocnici stále setrvává Sonny Colbrelli, který zkolaboval po dojezdu první etapy. Předpokládá se, že bude o víkendu propuštěn domů. Na vině jeho potíží byla silná srdeční aritmie. Lékář závodu sdělil, že kdyby se mu to stalo v průběhu tréninku a nebyl na blízku lékař a defibrilátor, tak by jeho život byl přímo ohrožen. Přesné příčiny jeho kolapsu zatím nebyly stanoveny, čekají ho další vyšetření. Není ani jisté, zda bude moci pokračovat v kariéře profesionálního sportovce.

Etapa pro Quintanu a Higuitu?

Dnes cyklisté vyrazili do královské etapy, v níž se jim do cesty postavily tři vrchařské jedničky. Nejprve 13 km s 5% s vrcholem na 44. km, poté 15km výjezd zakončený 6 km se 6% s vrcholem na 121. km a nakonec 13 km se 6%, kde byl umístěn cíl etapy.

Vedoucí muž průběžného pořadí O´Connor (AG2R) měl před etapou náskok na druhého Ayusa (UAE) 10 vteřin, na třetího Quintanu (Arkéa) 12 vteřin a na šestici Higuita (Bora), Ciccone (Trek), Johannessen (Uno-X), Poels (Bahrain), Martin (Cofidis) a Almeida (Quick-Step) 16 vteřin. O další 3 vteřiny zaostávalo dalších 10 cyklistů včetně např. Kruijswijka (Jumbo), Carapaze (Ineos) či Valverdeho (Movistar). Dal se očekávat tvrdý boj o etapové a pravděpodobně s ohledem na profil dalších tří etap i celkové vítězství. Etapa měla vyhovovat především drobným kolumbijským vrchařům Quintanovi a Higuitovi.

V úniku Soler, Carthy i Jesús Herrada

Po 30 km se začal tvořit denní únik. Původní čtveřici ve složení Soler (UAE), Armirail (FDJ), López (Trek) a Jesús Herrada (Cofidis) posléze doplnili tři další: Carthy (EF), Donovan (DSM) a druhý muž vrchařské soutěže Bizkarra (Euskaltel). O tempo pelotonu se následující dlouhé desítky kilometrů staral tým, který měl ve svém středu lídra průběžného pořadí, AG2R Citroën. Zajímavostí střední části etapy, která se odvíjela poměrně monotónně, bylo odstoupení dalšího muže Ineosu, tentokrát Sivakova. Pobyt v úniku se nakonec nejvíc vyplatil Bizkarrovi, který se o jeden bod dostal do čela soutěže vrchařů.

Etapa pro Almeidu, vedoucí pozice pro Quintanu

Zatímco pět lidí z úniku bylo 19 km před cílem dojeto, Donovan a Armirail se ještě snažili něco z úniku vytěžit. 15 km před cílem se začalo stoupat. Armirail odjel Donovanovi a v pelotonu, na jehož špici se srovnali jezdci Arkéa Samsic, se začalo nastupovat a odpadat. 11 km před cílem si z čelní skupiny sólově nastoupil Bennett (UAE) a odpadl Valverde (Movistar). O 2 km dál si Bennett dojel Armiraila. Na čele stíhací skupiny pracovali dva cyklisté Ineosu Martínez a Rodriguéz a bylo jejich zásluhou, že dvojice utečenců byla 3,7 km před cílem dojeta.

3 km před cílem se čelní skupina zredukovala na zhruba 10 lidí. V té chvíli tvrdě atakoval Carapaz (Ineos). Sólově si ho dojel Higuita. Jenomže po dalším kilometru byli dojeti především zásluhou Almeidy (UAE). Tempu Almeidy dokázali vzdorovat právě jen Carapaz, Higuita a Quintana. Chvíli to zkusil O´Connor, ale musel zvolnit. Kilometr před cílem nejprve zaútočil Higuita a po něm Quintana a osamostatnili se na čele. Jenomže 700 metrů před cílem si je dokázal Almeida dojet, přičemž za sebou nechal Carapaze, na kterého se dotáhl Poels (Bahrain). O´Connor, trpíc jako zvíře, se snažil minimalizovat ztráty.

Vedoucí trojice si to v nesmlouvavém spurtu rozdala na férovku. Drobní Kolumbijci přeci jen měli vůči hmotnějšímu Almeidova jistý hendikep a museli se před ním sklonit. Všichni tři se zároveň posunuli na první místa v průběžné klasifikaci. Quintana se dostal do čela se stejným časem, jako má Almeida, Higuita ztrácí 6 vteřin.