Na start středeční 195 kilometrů dlouhé klasiky se postavili hned tři čeští závodníci - Adam Ťoupalík a Tomáš Kopecký z týmu TDT-Unibet a Matyáš Kopecký z Novo Nordisku. A rozhodně se neztratili, Tomáš Kopecký se dostal do dlouhého úniku, kde šlapal ve skupině osmi závodníků, kde kromě něj byli Jordi Warlop (Soudal Quick-Step), Alan Riou (Arkéa-B&B Hotels), Nicolas Debeaumarché (Cofidis), Jens Reynders (Bingoal WB), James Whelan (Q36.5), Lorrenzo Manzin (TotalEnergies) a Anders Johannessen (Uno-X Mobility). Bohužel, skupina to daleko nedotáhla, před cílovými okruhy okolo města Overijse byla dostižena a do útoku zavelely favorizované týmy. 

67 kilometrů před cílem byla Kopeckého skupina dojeta pelotonem a do dalšího úniku vyrazil Andreas Leknessund (Uno-X Mobility), ke kterému se přidal nejdříve Antoine Huby (Soudal Quick-Step) a poté i Alec Segaert (Lotto Dstny). Nevytvořili si příliš velký náskok, takže když za to v dlážděném stoupání Moskesstraat 50 km před cílem vzal António Morgado (UAE Emirates) s týmovým kolegou Wellensem v háku, peloton se natáhl a náskok uprchlíků byl už jen minimální.

Peloton se dělil ve výjezdu Moskesstraat

V následujícím výjezdu Holstheide zaútočil Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), doskočil si Hubyho a Leknessunda a zanedlouho se přidali i Benoit Cosnefroy (Decathlon AG2R La Mondiale) a Søren Kragh (Alpecin-Deceuninck). Kragh, Laurance a Cosnefroy byli už před startem považováni za velké favority, takže se do skupiny chtěli přidat i další ambiciózní závodníci. V cílovém koupání se z pelotonu zvedl Stephen Williams (Israel-Premier Tech) a rychle se na čelo závodu dotáhl. Do cíle zbývaly dva okruhy a 40 kilometrů, ale únik na čele ještě nebyl rozhodující, protože v pelotonu pracoval tým EF Education-EasyPost a odstup zlikvidoval. 

1156889475.jpg

Adam Ťoupalík (druhý zleva) se pohyboval mezi nejlepšími. 

30 km před cílem peloton najížděl do předposledního výjezdu Moskesstraat a na výborné druhé pozici byl Adam Ťoupalík. V popředí se pohyboval i Matyáš Kopecký. Bohužel ani jeden z nich nedokázali zareagovat na útok Dylana Teunse (Israel-Premier Tech), za kterým se v náročném stoupání vydali pouze Wellens a Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost). Tito tři vytvořili výborně spolupracující skupinu, zatímco v pelotonu se o žádné spolupráci mluvit nedalo. Týmy Alpecin a Lotto se snažily rozpohybovat hlavní skupinu nástupy, ale skupinu nikdo z útočících jezdců nedostihl. 

V nájezdu do posledního okruhu, tedy 20 kilometrů před cílem, drželi Teuns, Van den Berg a Wellens náskok 24 sekund před pelotonem, kde tempo překvapivě udával tým Bingoal WB. Nakonec se na čelo musel posunout francouzský celek Decathlon AG2R La Mondiale a odstup zmenšil na 6 sekund před posledním výjezdem na Moskesstraat. 

Van der Berg se pokusil zaskočit soupeře

Ve vedoucí skupině byl v nejtěžším stoupání závodu překvapivě nejlepší sprinter Van den Berg, v pelotonu zase Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck). Belgičan si sám dojel vedoucí skupinu, ale nedaleko byla další skupina s osmi závodníky. Z té se 8 km před cílem, ve stoupání Holstheide, zvedl Cosnefroy a dynamickým nástupem si dojel dopředu. O kilometr později ho na rovině napodobil Jefferson Cepeda (Caja Rural Seguros RGA) a hned po něm si do první skupiny dojel i Joseph Blackmore (Israel-Premier Tech). Tento jedenadvacetiletý Brit letos už vyhrál etapové závody Okolo Rwandy, Okolo Taiwanu a Circuit des Ardennes, ale v profi týmu Israele pouze hostuje, jinak je členem jejich kontinentální akademie. 

Pokus Laurance dotáhnout se dopředu sám už byl neúspěšný a sedmičlenná skupina se řítila do cíle pro vítězství. 2,5 km před cílem se nenápadně odpojil Van den Berg a začal pomalu ujíždět. Nikdo ze soupeřů ho nechtěl sjíždět, takže Nizozemec začínal cílové stoupání S-Bocht s malým náskokem.

Svůj chytrý pokus by dotáhl až do cíle, kdyby ve skupině za ním nejel Blackmore, který se obětoval pro Teunse a Van den Berga 500 metrů před cílem dostihl. Blackmore pokračoval na čele a rozjel spurt Teunsovi. Zkušený Belgičan si vedl dobře, ale rychlostně nestačil na Cosnefroye a tak si Francouz dojel pro už čtvrté pódiové umístění na Brabantském šípu a první vítězství.

1156853448.jpg

Teuns skončil druhý, Wellens třetí, Blackmore stihl uzmout čtvrtou příčku, pátý byl Cepeda, šestý Hermans, sedmý Van den Berg a ve spurtu druhé skupiny byl nejlepší Michael Matthews (Jayco AlUla). Ve stejné skupině dojeli také 39. Ťoupalík a 44. Matyáš Kopecký. Tomáš Kopecký dokončil se ztrátou pěti minut.