Čtvrtá etapa z Mazingarbe do Aire-sur-la-Lys měřila 175 km a nabídla čtyři vrchařské prémie při celkových 1130 výškových metrech. Nejdelší VP byla dlouhá 2 km a nejprudší měla v průměru 5 %. Nejpravděpodobnějším scénářem tedy byla hromadná koncovka, zvláště když posledních 35 km se odehrálo v podstatě po rovině.

Bezprostředně po startu začaly mnohočetné útoky s cílem dostat se do úniku. Po 25 km se podařilo odpoutat dvojici Evaldas Šiškevičius (Go Sport - Roubaix Lille Métropole) a Alexandre Delettre (Cofidis). Litevec ztrácel před etapou na vedoucího muže průběžného pořadí Arvida De Kleijna (Human Powered Health) pouhé 4 vteřiny. Na rychlostních prémiích si následně připsal 5 bonifikačních vteřin a dostal se do čela virtuální klasifikace.

Před třetí VP atakoval z pelotonu muž v puntíkatém nejĺepšího vrchaře Alex Colman (Sport Vlaandere-Baloise), získal další body do vrchařské soutěže a vyprovokoval další únik, kde se ocitl společně s Ludovicem Robeetem (Bingoal Pauwels Sauces WB), Jonathanem Couanonem (Nice Métropole Cote d´Azur) a Leo Danesem (Team U Nantes Atlantique). Tihle muži sbírali další body na vrchařských i bodovacích prémiích, a když se peloton přiblížil, začali si nastupovat. Nakonec byla jejich snaha definitivně zmařena 9 km před cílem.

Poté tedy začal tradiční boj o co nejlepší pozice do spurtu. Dnešní žně Alpecin-Fenix, kdy Mathieu Van der Poel vyhrál úvodní etapu Gira, rozmnožil v těsném dojezdu Lionel Taminiaux, který na cílové čáře porazil druhého Stanislawa Aniolkowského (Bingoal) a třetího Gerbena Thijssena (Intermarché). Ten, kdo zahájil spurt jako první, Lorrenzo Manzin (TotalEnergies), nakonec skončil až čtvrtý.

Pátý dojel muž v růžovém, Arvid De Kleijn, ale za tohle místo se bonifikační vteřiny neberou, takže o své postavení přišel. Neohrozil ho však nikdo z těch, kteří přejeli pásku dřív než on, ale Šiškevičius, jemuž dnešní bonifikace z rychlostních prémií vynesla pozici průběžného lídra! S náskokem právě jen té jedné vteřiny před čtveřicí dalších cyklistů.

Šiškevičius je 33letý cyklista, který se v profi pelotonu pohybuje od roku 2011. Nějaké úspěchy za tu dobu posbíral, vyhrál např. celkové pořadí závodu Okolo Ardén v roce 2015 či třeba etapu na Tour de Limousin (2.HC) v roce 2012, ale nikdy se nedostal do World týmu. Ještě loni závodil za druhodivizní DELKO, v jehož dresu se hodně zviditelnil při Paris Roubaix v roce 2019, které dokončil na 9. místě bezprostředně za Zdeňkem Štybarem.

Zítra je na pořadu nejtěžší etapa, takže se dá předpokládat, že se toho oproti dnešku dost změní.