Do dnešní 193 km dlouhé etapy nastupovali coby držitelé dresů v jednotlivých soutěžích Vlasov (Bora-hansgrohe) ve žlutém a v držení měl i červený nejlepšího v bodovací soutěži, Evenepoel (Quick-Step) v bílém pro nejlepšího mladíka a King (Human Powered Health) v puntíkatém coby nejlepší vrchař. Naopak chyběly dresy Jumbo-Visma a DSM kvůli pozitivním nálezům na covid. Chyběl ale i Nizzolo (Israel), který sice mohl patřit mezi favority dnešní etapy, ale dosud se mu příliš nedařilo. A do etapy neodstartoval ani nejdůležitější pomocník Evenepoela v kopcích Honoré.

S ohledem na profil etapy, kdy závěrečných 95 km bylo jen minimálně zvlněných a jediná VP 3. kategorie se nacházela na 70. km, byl nejpravděpodobnější hromadný závěr. Takže favorité se rekrutovali ze sprinterů, jakými jsou Jakobsen (Quick-Step), Molano (UAE) či Viviani (Ineos).

Poměrně brzo po startu se zrodil denní únik. Byli v něm Španělé Soto (Euskaltel), Berrade (Kern Pharma) a Madrazo (Burgos), Ital Boaro (Astana) a Belgičan Molly (Bingoal). Ovšem právě i s ohledem na profil etapy tentokrát nenechal peloton uprchlíky ujet o příliš mnoho minut. 100 km před cílem měli 2:45 min. a 50 km do cíle 1:15 min.

Chvíli předtím, 55 km před cílem, si Fraile (Ineos) líznul o jezdce před sebou a vzal s sebou na zem i týmového kolegu, druhého v průběžném pořadí Rodrigueze! O 20 km dál už Fraile, v dresu španělského šampiona, pracoval na špici pelotonu, který na pětici v úniku ztrácel už jen 20 vteřin. Což bylo s ohledem na vzdálenost do cíle zbytečně málo, tak se v hlavní skupině zvolnilo. A ke sjetí došlo, až když do cíle zbývalo 20 km.

Pak už začaly přípravy na hromadný finiš. Nejaktivněji si počínala sestava Quick-Stepu a ruku k dílu přikládal pořádně i Josef Černý. Největšími soupeři jim byli v tomto počínání cyklisté UAE a Intermarché. Předposlední kilometr jel ze špice Remco Evenepoel, ale když přišla řada na Jakobsena, nebylo kudy. Zavřený soupeři nemohl uplatnit svou rychlost.

A i proto se dnes mohl naplno radovat tým Trek-Segafredo a nejvíce vítěz dnešní etapy Matteo Moschetti, který se dokázal dostat před Kristoffa, jemuž jeho kolegové z Intermarché dnes připravili asi nejlepší výchozí pozici ze všech sprinterů.