Jde o třetí ročník a je znát, že jde o poslední závod dlouhé a náročné sezóny a navíc v Číně, což ovlivňuje startovní listinu. Ovšem nedá se říci, že sem týmy posílají úplně nějaká „céčka“.

Z nejlepších jezdců celkového pořadí etapáků uvidíme na startovní čáře druhého z loňského ročníku Felixe Grossschartnera z BORA – hansgrohe, Guillaume Martina z Wanty – Gobert, Ilnura Zakarina a Simona Špilaka z Katushe či překvapení z letošní Vuelty Carla Fredrika Hagena z Lotto – Soudal a řadu dalších. Nominováni byli i špičkový sprintéři Pascal Ackermann (BORA – hansgrohe), Fernando Gaviria (UAE) či Kristoffer Halvorsen (Ineos). Z rychlých klasikářů se objeví kupodivu i přes mimořádně náročnou a relativně úspěšnou sezónu Matteo Trentin (Mitchelton), o nějaký dobrý výsledek v druhé polovině sezóny se pokusí letošní mistr Německa v silničním závodě Maxmilian Schachmann (BORA – hansgrohe), o druhé sezónní vítězství se určitě bude ucházet John Degenkolb (Trek – Segafredo) atd. Asi není náhodou, že z výše jmenovaných 11 cyklistů, které týmy poslaly na úplný konec sezóny do Číny, plných 6 buď mění zaměstnavatele, nebo končí kariéru (Špilak). Někteří zase dostávají příležitost napravit si trošku reputaci, např. Gaviria. Vůbec s ohledem na profil etap je nominováno poměrně hodně dobrých sprinterů: vedle už jmenovaných také Ballerini (Astana), Bauhaus (Bahrain), Mareczko (CCC), McLay (EF), Moschetti (Trek), Dupont (Wanty) či Minali (Israel). Připomeňme si, že vloni zde vyhrál Gianni Moscon a v roce 2017 Tim Wellens před Bauke Mollemou, hrdinou poslední Lombardie.

Jan Hirt

Petr Vakoč se chystá již na své třetí představení na závodech v Číně, ale na tomto etapáku poprvé: “Jako tým jsme tady ve zvláštní situaci, původně nominovaný Álvaro Hodeg je zraněný, takže jsme tady bez sprintera, tak jsem sám zvědav, jakou taktiku sportovní ředitelé zvolí. Předpokládám, že tu bude víc prostoru pro osobní ambice, i když lídry na celkové pořadí budou nejspíš Enric Mas a Rémi Cavagna, vloni tady celkově čtvrtý. Osobně se nejvíc těším na třetí etapu, která končí na okruzích s jedním prudkým, nikoli však příliš dlouhým asi 5 km před cílem umístěným stoupáním a ta by mi mohla nejvíc sedět. Ambice v celkovém pořadí mít asi úplně nemůžu, protože 4. etapa končí na vrcholku prudkého a delšího kopce a je to etapa, která také vloni rozhodla o celkovém pořadí.“

Josef Černý

Petr tedy nezastírá, že by se i v Číně rád ukázal v dobrém světle, byť reálně hodnotí své možnosti v závodě, kde kromě zmíněných etap se ostatní odehrají na rovinatém či jen mírně zvlněném terénu a na širokých silnicích, protože jiné ani v okolí velkých čínských měst nejsou.

„Bude fajn potkat v pelotonu ostatní české kluky a prohodit s nimi pár slov,“ uzavírá Petr před zítřejším startem posledního závodu sezóny a pak už trošku odpočinku. A taky s napětím očekávaná informace o tom, v jakém týmu bude Petr závodit příští rok, jelikož je oficiálně posledním členem Deceuninck – Quick Step, který ještě nemá jasno o své budoucnosti, když v tomto směru předposlední Eros Capecchi právě dnes zveřejnil přestup do Bahrain Merida společně s dalšími pěti lidmi, z toho čtyři z WT, včetně např. Pello Bilbaa z Astany.

Daniel Turek

Co se týče přestupů, je v týmu Patricka Lefevera zajímavé i to, že odchází sedm lidí a všichni do nejvyšší divize (tedy pokud Cofidis, kam odchází Viviani a jeho dvorní rozjížděč Sabatini, získá licenci WT), a naopak osm nových cyklistů přichází - z toho čtyři mladíci - a pouze jeden z WT týmu (Ballerini). Jenomže mág Lefevere a jeho sportovní ředitelé už v minulosti dokázali, že to s novými lidmi umí. Koneckonců třiadvacetilý Jannik Steimle, který přišel v srpnu z kontinentálního Vorarlberg Santic, je toho posledním důkazem. Tak uvidíme, jak to všechno půjde v Číně i v příštím roce. Pro Petra i tým Zdeňka Štybara.