Asi se nedal očekávat žádný radikální zvrat v charakteru našeho mistráku, i když účast Adama Ťoupalíka mohla být velkým momentem v boji o titul. Bohužel Adam to pokazil hned na startu a závod se jel bez něho. Nedozvěděli jsme se, zda by byl nejsilnějším závodníkem, ale dá se to předpokládat - bohužel jen jako spekulace.

Byly zde i další návraty, které mohly udělat závod zajímavější. Vrátil se Tomáš Paprstka a zařadil se ve výsledkové listině tam, kde ve své podstatě s cyklokrosem skončil, tedy na druhém místě. Na startu se objevil i Karel Hník, ale jeho osmé místo skoro čtyři minuty za Borošem bylo příliš daleko za zajímavým umístěním.

Nadějnější bylo páté místo Jakuba Ťoupalíka, mladšího z bratrské dvojice, nováčka v dresu Elkov - Kasper. Také on se po přestupu do nejlepšího českého týmu zaměří zejména na silniční závody a cyklokrosy jsou už jen zimním rozptýlením.

Pouze 29 mužů na startu domácího šampionátu je důsledkem úpadku celé české cyklistiky. Na okrajových disciplínách, jakou je i cyklokros, se úbytek závodníků a talentů projevuje nejviditelněji. Michael Boroš po zásluze získal svůj čtvrtý republikový titul, ale lesk a prestiž dresu mistra republiky je už pryč. Na mezinárodní scéně už nikoho nezaujme.   


Ilegální junioři?

Skoro to nejde jinak chápat. Jeli stejně jako každý rok vložený závod, ale televizní kamery se jim systematicky vyhýbaly, i když se pohybovali na dobrých místech celkové klasifikace. Grafika je ignorovala stejně jako komentátoři přenosu. Výsledkový servis SportSoftu je také úplně pominul.

Je účast juniorů akcí české cyklistiky proti nějakým pravidům? Je tento vložený závod juniorů proti regulím UCI?