Dámská verze vlámské klasiky Omloop Het Nieuwsblad, která v sobotu napsala svůj 13. ročník, měřila 124 km, takže byla o 75 km kratší než ta, kterou absolvovali muži. Nezadala si však v tom, že nepostrádala většinu ikonických náročných stoupání, koncentrovaných do závěrečné třetiny závodu.

Na start se postavilo 24 týmů po 6 závodnicích. V první části odjela trojice dívek z týmů, které nepatřily k favorizovaným. Jakmile se najelo do rozhodujících fází závodu, jejich náskok vzal rychle za své.

K nejaktivnějším v pelotonu patřily ženy SD Worx a v jejich středu aktuální mistryně světa Anna van der Breggen, která se nijak nešetřila a velmi často se pohybovala na samé špici skupiny.

Závod se vůbec nevydařil další z horkých favoritek a obhájkyni loňského prvenství Annemiek van Vleuten (Movistar), která ztratila kontakt s vedoucí skupinou už 40 km před cílem, když se při dělení hlavního pole ocitla ve druhé skupině. A i když se společně s další z favoritek Elizabeth Deignan (Trek-Segafredo), která se také nechala nachytat, snažily ve zbytku závodu dostat dopředu, už se jim to nepodařilo.

Při přejezdu Wolvenbergu, Molenbergu, Lebergu i Berendries docházelo k postupné selekci v čelní skupině. 30 km před cílem na Elverenbergu se pustila do sólové akce Demi Vollering z SD Worx a především dívkám z Liv Racing, které pracovaly pro aktuální belgickou šampionku Lotte Kopecky, dalo hodně práce, než ji po 12 km dojely.

Stalo se tak na úpatí Kapelmuuru, před nímž zaútočila ze skupiny favoritek aktivně jedoucí Elisa Longo Borghini, která se jako jediná ze silného týmu Trek-Segafredo účastnila souboje o primát této dlážděné klasiky.

Po Kapelmuuru se na čele závodu pohybovalo už jen 10 cyklistek. Z této skupinky 14 km před cílem při výjezdu na Bosberg zaútočila Van der Breggen a nebyla žádná z dívek, která by ji stačila.

Van der Breggen si dojela sólově pro vítězství. Usnadnila ji to i skutečnost, že v 17členné skupině, která se vytvořila za ní, měla další tři své týmové kolegyně, zatímco ostatní týmy tu měly maximálně po dvou závodnicích.

Ve spurtu této skupiny pronásledovatelek byla nejúspěšnější norská šampionka a letošní posila Movistaru Emma Norsgaard. Úspěch SD Worx podtrhla na třetím místě Amy Pieters.

Tereza Neumanová v dresu Women Cycling Team závod nedokončila.