Thomas De Gendt patří k nejpopulárnějším cyklistům současnosti. Jeho schopnost dotáhnout dlouhý únik do zdárného konce je v současné cyklistice jedinečná a belgický závodník často překazí plány silným týmům. Jeho posledním velkým kouskem bylo vítězství v etapě Tour de France. Díky svému umění se vypracoval v jednoho z lídrů týmu Lotto Soudal, kde mu vyhovuje velká svoboda a možnost vybírat si závody. 

Pro mě to bylo jasné. Nikdy mě nenapadlo změnit tým. Proč bych měl? Jsem tu už šest let, a upřímně, nikdy jsem se nezajímal o jiný tým. V Lotto Soudal mě znají a dávají mi svobodu, kterou potřebuji, svobodu, kterou bych nikde jinde neměl. V minulosti jsme společně vyhráli spoustu pěkných závodů a jsem přesvědčen, že máme před sebou několik dobrých let,“ vysvětluje své důvody prodloužení smlouvy sám Thomas De Gendt. 

V minulosti patřil k nadějným závodníkům do hor a v časovce a díky tomu i pro celkové pořadí. V roce 2012 dokončil Giro d´Italia na třetím místě, ale tento úspěch si zajistil svým vlastním způsobem - dlouhým únikem v etapě s cílem na Stelviu. Tak velký výsledek už neudělal, podle svého vlastního názoru přibral několik kilo a nikdy se jich už nedokázal zbavit.  

Thomas De Gendt je netypický Belgičan. Nerad se tlačí v pelotonu a proto se vydává do dlouhých úniků a nemá rád jednorázové závody a zejména ty na kostkách. Oblíbil si etapové závody a možnost opakovaně útočit, vybírat správné etapy a zdrcující silou se postupně zbavovat kolegů v úniku. 

Pro klasiky máme jiné šampiony, jako jsou Philippe Gilbert, Tim Wellens a John Degenkolb. Budu jim pomáhat, kde budu moci. Mým snem je vyhrát etapu ve všech deseti největších etapových závodech. Už jsem vyhrál v Katalánsku, na Paříž - Nice, Kolem Švýcarska, Kolem Romandie a Dauphiné. Chybí mi Tirreno a Kolem Baskicka. Bohužel, letos to možné nebude, ale rád bych to dotáhl v dalších letech, s pomocí týmu. 

De Gendt se v loňském roce pustil do všech třech třítýdenních závodů a získal vítězství v etapě Tour de France. Na stejné dobrodružství ve stylu Adama Hansena už letos neměl myšlenky a v odložené sezóně to ani nebude možné. Dvě Grand Tours ale možné jsou. 

Třiatřicetiletý závodník je jedním z klíčových mužů Lotto Soudal a proto i John Lelangue, ředitel týmu, je s prodloužením smlouvy spokojený: Jsem rád, že se tu Thomasovi líbí. Dokáže vyhrávat závody, ale je také perfektním týmovým hráčem. Prodloužení je dobré pro stabilitu týmu. Thomas chápe, že Lotto Soudal má svou vizi. Navíc je velmi úspěšný a loajální. Potřebujeme ho. Budujeme budoucnost týmu i s Thomasem. A brzo oznámíme další dohody.