Závěrečná etapa 36. ročníku Deutschland Tour z Erlangenu do Norimberku měřila 156 km a z pohledu profilového skóre byla z celého etapáku nejtěžší.  Po úvodních 20 mírně zvlněných kilometrech přišel stokilometrový úsek plný stoupání, sice ne extrémně dlouhých, ale většinou hodně prudkých. Šest z nich se započítávalo do vrchařské soutěže. Po posledním z nich následoval 20 km rovinatý úsek, než se najelo v Norimberku na cílový okruh, který se jel třikrát a jenž obsahoval půlkilometrové stoupání o průměrném sklonu 5,4 %. Z vrcholu pak zbývaly do cíle 3 km.

Do etapy vstupoval v pozici lídra Nils Politt (Bora - hansgrohe) s náskokem 8 sekund na týmového kolegu Pascala Ackermanna a 10 na Phila Bauhause (Bahrain - Victorious). S ohledem na formu Politta i Ackermanna to měla nejlépe rozjeté Bora, jelikož mohla hrát vícero kartami. Politt má formu na to, aby v klasikářském terénu odjel sprinterům, pokud by však došlo na spurt, Ackermann patřil k top favoritům. Největší nebezpečí jim hrozilo od Bahrainu, jelikož kromě Bauhause si tu výborně vede v dojezdech i Marco Haller (6.) a naopak Polittovi je schopen zdatně konkurovat Dylan Teuns (5.). Jenže Bauhaus do etapy nenastoupil.

Velmi dobře si dosud vedla i mladá německá naděje Georg Zimmermann (Intermarché), který měl před etapou v držení bílý dres nejlepšího mladíka, ale chybí mu silnější týmová podpora. Deceuninck - Quick Step se zatím nijak výrazně neprosadil, i když ve skupině cyklistů, kteří na 11. až 39. místě ztráceli na lídra 24 vteřin, měl 5 lidí. Obdobně z pohledu do výsledkové listiny na tom bylo UAE, které ale mělo v pořadí lépe postaveného Kristoffa (4.).

Hned na první rychlostní prémii si Ackermann druhým místem pojistil vedení v bodovací soutěži, v níž beztak po odstoupení Bauhause měl luxusní náskok 16 bodů na Kristoffa.

Velmi brzo už po 30 km zaútočil Cavagna (Deceuninck - Quick Step), po něm Cataldo (Movistar) a oba společně s Wolfem (Bike Aid) utvořili vedoucí trojici. Než byli 75 km před cílem chyceni, podělili se o prémie, takže se Cataldo posunul do čela vrchařské soutěže. Jenže Louis Vervaeke si to nenechal líbit, vyhrál předposlední VP a vzal si modrý puntíkatý dres, na který se tak nadřel, nadobro.

V obtížném terénu a za nepříznivého počasí předváděli cyklisté velmi bojovnou cyklistiku, takže hlavní pole čítalo 50 km před cílem jen něco kolem 40 lidí. Před nimi jeli v té době v úniku s náskokem 50 sekund Teuns a Jorgenson (Movistar). Za nimi se vydali na poslední VP Almeida (Deceuninck) s Formolem (UAE) a přivedli Politta do nepříjemné situace, protože si to musel sjíždět sám. Domestici došli.

Naštěstí mu pomohl krajan Walsleben (Alpecin) a tým UAE, který byl v naději přes Kristoffa. V samém závěru to ještě pár lidí zkusilo, mezi nimi Zimmermann či Lampaert, jehož pokus skončil pouhých 300 metrů před páskou.

Takže i přes vysoce bojovný průběh skončila etapa soubojem sprinterů. Podruhé byl nejlepší Alexander Kristoff, tentokrát před Ackermannem a Mozzatem (B&B Hotels).

Nils Politt tím pádem uhájil první příčku o 4 vteřiny před dvojicí v dnešní etapě nejrychlejších.

Bodovačka patří Ackermannovi, mladíky vyhrál Zimmermann a týmy Bahrain - Victorious.