„Přírodu milujeme a cyklistiku rovněž, proto se na akci moc těšíme. S tříletým synem Matoušem se chystáme projet kratší trasu. Milovníci přírody a jízdy na kole, vyrazte s námi do Poodří, kde se společně dozvíme spoustu zajímavostí o stromech a jejich obyvatelích,“ zve mistryně světa, Evropy a České republiky v cyklistice Lada Kozlíková-Usnulová.

„Chci poděkovat za každý vysazený strom, maličký kousíček plic naší planety. Poodří je navíc unikát. Kde jinde najdete řeku, která teče, jak jí káže příroda a ne člověk? Krom toho lidé by se měli potkávat. Třeba i tím dát najevo, že mají rádi místo, kde žijí, a jeho budoucí tvář jim není lhostejná. Proto vzhůru na Tour de aleje!“ zve herec Tomáš Jirman. 

Tour de Aleje startuje od zimního stadionu ve Studénce v 10 hodin. Na výběr bude ze dvou tras určených pro nejmenší nebo zkušené cyklisty, které vedou převážně cyklostezkami po rovince.

Kompletní program 

Na Junior trase o délce 9 km čekají děti úkoly a hádanky k ochraně přírody. Machr trasa o délce 35 km představí cyklistům nejzajímavější stromy a aleje v Albrechtičkách, Bartošovicích, Jistebníku, Petřvaldíku a Studénce. V plánu je také pět komentovaných zastávek.

Ve Studénce bude připraven doprovodný program nejen pro účastníky cyklojízdy, hry a soutěže pro celou rodinu, výtvarná dílnička, výstava o alejích s kvízem o ceny, vystoupení Mažoretek Petra Studénka[iii] a koncert zpěvačky a klavíristky Báry Zmekové[iv].

Arnika během 5 let vysadí v Poodří více než 1500 stromů, mezi nimiž budou topoly, duby, vrby a staré odrůdy hrušní. Spolek na projektu spolupracuje s členy z ČSOP Studénka a Ostravskou univerzitou.  Společně už pomohli vysadit dvě stromořadí v Jeseníku nad Odrou, v Petřvaldíku a ořezali desítky vrb. Ve výsadbách a ošetřování stromů budou pokračovat i letos. Kromě toho připravují také výlety pro rodiny s dětmi a exkurze pro základní školy. 

„Je mi ctí podpořit Tour de Aleje. Tato akce mne zaujala a cením si myšlenky, kterou je nejen ochrana přírody, ale také zapojení široké veřejnosti v rámci doprovodného programu. Věřím, že cyklojízdě bude přát počasí a zúčastní se jí mnoho občanů nejen z našeho města,“ zve k projížďce starosta Studénky Libor Slavík.

Tour de Aleje startuje letos potřetí a koná se pod záštitou starosty Studénky Libora Slavíka a za podpory Moravskoslezského kraje.