Poslední dva ročníky ovládli Elia Viviani a Dylan Groenewegen. I ve středu tedy bude stát na startu hodně sprinterů. Favoritem číslo jedna se jeví vítěz nedávného Scheldeprijs, kterýžto závod měl velmi podobný profil, Caleb Ewan (Lotto-Soudal).

Někteří špičkoví sprinteři odstartovali do Vuelty, máme na mysli především Sama Bennetta (Deceuninck-Quick Step) a Pascala Ackermanna (Bora-hansgrohe), ale i tak ve startovní listině De Panne najdeme poměrně dost cyklistů, jejichž největší předností je dobrý sprint. Jsou to například Tim Merlier a Alexander Krieger (Alpecin), Max Walscheid (NTT), Bryana Coquard (BaB), Nacer Bouhanni (Arkéa), Phil Bauhaus (Bahrain), Niccoló Bonifazio (Total Direct) či Timothy Dupont (Circus).

Pak tu je také početná skupiny klasikářů s dobrým závěrem. Mezi ně můžeme počítat Alexandera Kristoffa (UAE), Madse Pedersena (Trek), Mika Teunissena (Jumbo), Matteo Trentina (CCC), Hugo Hofstettera (Israel), Johna Degenkolba (Lotto) či Olivera Naesena (AG2R).

Startují i sprinteři, kteří mají nejlepší roky již za sebou: André Greipel (Israel), Mark Cavendish (Bahrain) a třeba i Oscar Gatto (Bora).

Speciální kategorii tvoří vítěz nedělních Flander Mathieu Van der Poel (Alpecin), který by si tady měl prodloužit sezónu. S ohledem na profil bychom ho za největšího favorita nepovažovali, na druhou stranu už mnohokrát dokázal, že jeho výkony neznají hranic. Očekáváme, že spíše bude týmu vracet podporu, které se mu v průběhu sezóny dostává a bude tak i on podporovat týmového lídra pro tento závod Tima Merliera.

Deceuninck-Quick Step staví tým na několika silných klasikářích ovšem bez silného sprintera. Takže cestou k případnému vítězství bude udělat závod, dlouhý 212 km, co nejnáročnější, využít případného větru, peloton roztrhat a úplně nejlépe dostat se do cíle buď sólo, nebo jen v malé skupince nejodolnějších klasikářů. Florian Sénechal, Yves Lampaert i Bob Jungels, k takovému scénáři mají velmi dobré předpoklady a i předpověď počasí je v tomto směru příznivá.

Podle aktuální předpovědi by se totiž ve středu v okolí De Panne, které leží na pobřeží Severního moře a kolem něhož se odehraje na třech okruzích posledních zhruba 140 km, měla sice teplota vyšplhat až k 20 stupňům, ovšem zvláště dopoledne by mělo silně pršet a foukat silný jižní vítr dosahující i 50 km/hod.!

Češi zastoupení nemají, zato Slováci hned dva: Juraje Sagana a Erika Bašku (Bora-hansgrohe).

Pojedou i ženy. Jejich závod je taktéž zcela rovinatý a má délku 155 km. K největším favoritkám by měly patřit Lotte Kopecky (Lotto-Soudal), Jolien D´Hoore a Amy Pieters (Boels-Dolmans), Lorena Wiebes (Sunweb) a Emilia Fahlin (FDJ). To v případě, že dojde na předpokládaný hromadný závěr. Skvělou formu ale předvedla na Flandrech Chantal Van den Broek-Blaak (Boels Dolmans) a určitě bude patřit k žhavým favoritkám i tady.

V mužské i ženské verzi jde o závody nejvyšší kategorie UCI.

Oba závody má na programu Eurosport. Ženy odstartují dnes v 11:50 hod., přímý přenos začíná ve 14:00. Muži jedou zítra, tzn. ve středu 21. října.