Dnešní etapa dlouhá 172 km byla z pohledu profilu a nastoupaných metrů (2.430) v rámci letošního ročníku Valenciany, při němž cyklisté musejí překonat nejvyšší počet výškových metrů za posledních šest ročníků, středně náročná. Obsahovala sice pět VP 2. a 3. kategorie, ovšem koncentrovaných povětšinou do střední části etapy, takže jako nejpravděpodobnější se jevil hromadný závěr. A v takovém případě bylo možno mezi největší favority na vítězství v etapě počítat Fabio Jakobsena (Quick-Step), Giacomo Nizzola (Israel) či Eliu Vivianiho (Ineos).

Díky včerejšímu výkonu vstupoval do etapy Remco Evenepoel (Quick-Step) coby držitel tří dresů: vedoucího závodníka, nejlepšího v bodovací soutěži i nejlepšího mladíka. Vrchařský na sebe oblékl díky účasti ve včerejším úniku Ben King (Human Powered Health). Včera nejaktivnější tým Movistar nastoupil do dnešní etapy oslaben o dva členy: Hollmanna a Rubia.

Jelikož měl Ben King zájem o udržení trikotu pro nejlepšího vrchaře, ocitl se opět v úniku dne, v němž mu společnost tentokrát dělali týmový kolega 32letý Rosskopf, jenž má 6letou praxi ve World týmech, dále Paasschens (Bingoal) a trio borců z domácích Pro týmů Azzparen (Euskaltel), Cobo (Kern Pharma) a Martín (Caja Rural).

A bylo na Qucik-Stepu, aby především jeho cyklisté únik kontrolovali. Jednak kvůli držení dresu vedoucího závodníka a jednak aby případně dovezli na čele vedoucí skupiny do spurtu Jakobsena. 100 km před cílem v době, kdy přicházel na řadu 50 km profilově nejnáročnější úsek s třemi VP, činil odstup pelotonu 4:40 minuty.

Ben King, jedoucí v puntíkatém, za pomoci Joey Rosskopfa, jedoucího v dresu amerického šampiona, posbíral čtyři z pěti vrchařských prémií a výrazně si upevnil vedení v této soutěži. Z úniku nejprve vypadli Cobo a Martín, později i Azzparen. Oba Američané doplňovaní Nizozemcem Paasschensem se pokusili získat i tu poslední, jejíž vrchol se nacházel 15 km před cílem, ale to už jim nevyšlo.

Na tom měl mimořádnou zásluhu Josef Černý, kterého tým Quick-Step opět vyčlenil na práci při sjíždění úniku. Nebyl na to však úplně sám, vypomáhali mu vybraní jezdci Israele.

Pro poslední VP si dojel Dylan Teuns (Bahrain), a když se tímhle počinem osamostatnil na čele, tak zbytečně nebrzdil, i když i on nejspíš tušil, že do cíle to může vyjít jen těžko. Zvláště když se na čele hlavní skupiny srovnala pětice Quick-Stepu. A to včetně muže ve žlutém Evenepoela, který pro Jakobsena pracoval na čele zvláště mezi druhým a posledním kilometrem.

Vlak Quick-Stepu se ovšem právě v posledním kilometru rozpadl, na rozdíl od Intermarché, které se dokázalo srovnat nejlépe. Jenže si v závěsu vezlo Jakobsena, který si poradil i sám, a ve stoupavém dojezdu vyhrál o parník. Výraz mimořádného vyčerpání všech, kteří se pokusili etapu vyhrát, svědčil o značné náročnosti dojezdu.

V klasifikaci jednotlivců se po etapě nic podstatného nezměnilo. Evenepoel tím, že dorazil na 7. místě, udržel i červený dres pro nejlepšího v bodovací soutěži.