Do dnešní etapy z Nordkjosbotnu do finského Kilpisjärvi dlouhé 178 km vstupoval ve žlutém dresu lídr sestavy Uno-X Markus Hoelgaard, který svou profesionální kariéru zahájil v roce 2013 v českém Etixx-iHNed a jenž tak načal šňůru svých vítězství na tomto závodě, jelikož vyhrál i poslední etapu zatím posledního ročníku v roce 2019.

Dostal se tak i do čela bodovací soutěže. Dresy pro nejlepšího vrchaře i mladíka patřily před dnešní etapou Astaně, jmenovitě Brussenskému a Battistellovi. V týmech zaujal první pozici tým Norska, jelikož jako jediný měl včera v první skupině tři lidi: Kristoffa, Leknessunda a Bystroma.

Dnes na závodníky čekaly tři sprinterské a tři vrchařské prémie a celkem 2072 výškových metrů.

V úniku dne se objevili Oliver Naesen (AG2R), Jimmy Janssens (Alpecin), Cédric Beullens (Sport Vlaanderen), Ceriel Desal (Bingoal) a Fredrik Dversnes (Coop).

91 km před cílem spadli v pelotonu tři cyklisté TotalEnergies a s nimi Karel Vacek, který z prvních záběrů nevypadal na pokračování v závodě, což se posléze potvrdilo.

Při stoupání na druhou VP 30 km před cílem zůstali vepředu už jen tři: Naesen, Janssens a Dversnes. Kupodivu další, kdo ztratil kontakt, byl 20 km před cílem zkušený Naesen.

Dnes to v pelotonu nebylo jen na Uno-X, ale ruku k dílu přikládaly i týmy, které větřily sprinterskou příležitost. A také se dočkaly. Poslední dva uprchlíci byli dojeti 2 km před cílem, takže se mohl rozhořet pravý souboj sprinterů.

Bora-hansgrohe sem přivezla z pohledu úrovně její soupisky velmi slabý tým. A vsadila nejspíš vše na úspěch v etapě přes sprintera Martina Laase. A ono to vyšlo. Alexander Kristoff i Danny van Poppel byli o centimetry na cílové čáře později.

Čas vítěze obdrželo 94 závodníků a byli mezi nimi i oba naši, kteří v závodě zůstali: Lubomír Petruš a Petr Vakoč.

Žlutý i zelený dres patří pro zítřek Kristoffovi, vrchařský dnes získal díky aktivitě v úniku Dversnes.