Etapa a favorité

173 km dlouhá etapa z Vaiges do Évronu se dala rozdělit na tři části. Prvních 45 a posledních 30 km rovinatých. Mezi nimi úsek docela hodně zvlněný, ohraničený dvěma sprinterskými prémiemi a naplněný pěti vrchařskými, z nichž vynikal Le Mont Rochard dlouhý necelé 2 km s průměrným sklonem 9,1 % a maximem 20 %! Jeho vrchol se však nacházel necelých 50 km před cílem, takže bylo dost času na zažehnání případných potíží.

Dalo se předpokládat, že po včerejší zkušenosti si dnes týmy s výbornými sprintery v sestavách pohlídají hromadný dojezd: Groupama (Démare), Caja Rural (Aberasturi), B&B (Coquard), Intermarché (Van Poppel), Bingoal (Aniolkowski), Arkéa (McLay), Delko (Barbier), AG2R (Sarreau), Uno-X (Halvorsen) atd.

Únik a sólo Cosnefroye

Odjela pětice z Androni, Burgos, Kern Pharma, St Michel a jediný z World týmu Stan Dewulf z AG2R. Maximálně najeli něco přes 4 minuty.

100 km před cílem zaútočil v těžkých pasážích z pelotonu sólově Benoit Consefroy (AG2R) a postupně se dotáhl na čelo, kde se situace proměnila, takže 50 km před cílem jela na čele trojice Cosnefroy s dvěma cyklisty z původního úniku, Dewulfem a Galvánem (Kern Pharma) a vedla o více jak 3 minuty před pronásledovateli. Pro Cosnefroye tu dřel Dewulf a Galván bojoval o přežití.

Dewulf se díky dnešní aktivitě přiblížil na jeden bod k vedoucímu muži vrchařské soutěže Urrutymu (Roubaix).

Stíhací jízda a vítězství Démara

Jenomže jakmile skončila obtížná část etapy, začal se náskok uprchlíků tenčit. Hlavní podíl na tom měly Groupama, Arkéa a Uno-X: 20 km = 1:45, 15 km = 1:15, 10 km = 0:35, 5 km = 0:10 a Galván odpadl. 1 km = minimální odstup. Cíl = Démare!

Příběh odvahy, statečnosti a úžasného výkonu proti perfektnímu kalkulu, týmové práci a stejně dobré výkonnosti.