Dnes připravili pořadatelé hodně náročnou trasu. Po úvodních převážně rovinatých 50 km vjeli cyklisté do Apenin a na řadu přišly logicky kopce. První sada stoupání zavedla peloton do 23 km cílového okruhu, který závodníci absolvovali celkem 5x. Na úvod se museli vyšplhat po úzké cestě na Muur di Belvedere, stoupání dlouhé 900 metrů při 11% sklonu. Po krátké rovince následovalo 7 km stoupání o průměru 3,5% a po kratším sjezdu ještě 2,3 km o průměru 6,6%. Cíl byl pak umístěn na vrcholu Muur di Belvedere. Že by Marc Hirschi, nebo Diego Ulissi, nebo dokonce Mathieu Van der Poel?

Brzo po startu odjela čtveřice Gamper (Bora), Van den Berg (EF), Zardini (Drone Hopper) a Zambelli (Work Servis). Po 40 km měli náskok 5 minut. Pak začal klesat.

Jeden z kandidátů top ten Tobias Foss (Jumbo-Visma) se stal v první části etapy obětí pádu a závod musel opustit.

Jakmile se najelo do kopců, počínal si velmi aktivně Mathieu Van der Poel. I jeho přičiněním se za skupinkou uprchlíků vytvořila skupina přibližně 30 jezdců, která se rychle dotahovala na vedoucí trio, jelikož Zambelli už nestačil.

Netrvalo dlouho a 45 km před cílem se vpředu sjela zhruba 30ti členná skupina včetně tria z úniku, jakož i mj. Nibaliho, Ulissiho, Thomase a Van der Poela. Kdo však chyběl, byl vítěz včerejší etapy a lídr průběžného pořadí Mauro Schmid (Quick-Step).

V samém závěru ti, kteří se během dne hodně nadřeli a mezi něž počítejme Van der Poela i Thomase, začali mít problémy. Ve sjezdu před cílovým výjezdem atakoval Polanc (UAE), jehož následně ve výjezdu vystřídal týmový kolega Ardila.

Velmi aktivně si v závěru počínal ale i Ethan Hayter a byl to on, kdo nakonec projel první cílem. Před Matteo Sobrerem (BikeExchange) a dalším jezdcem Ineosu Benem Tulettem.

V čelní skupině v čase vítěze dojeli i další favorité včetně Hirschiho a Ulissiho z UAE, Nibaliho z Astany či 19ti letého mega talentu Uijtdebroekse z Bora-hansgrohe.