Kyjov je už tradiční zastávkou silničního poháru, na zdejší trati se několikrát konalo dokonce mistrovství republiky. V letošním ročníku čeká závodníky patnáct okruhů o celkové délce 141 kilometrů. Trasa kyjovského poháru je velmi specifická, když je jeho cíl umístěn na vrcholu náročného stoupání ke Strážovickému vysílači. Kromě toho většinou sehraje významnou roli ve vývoji závodu také vítr.

„Kromě závěrečného stoupání, které má dvanáctiprocentní sklon, absolvují závodníci v každém okruhu také táhlé čtyřkilometrové stoupání obcí Věteřov, takže vrchaři zde mají jedinečnou příležitost ukázat své kvality. Je navíc všeobecně známo, že reprezentační trenér Tomáš Konečný na výkon ze závodu v Kyjově dost hledí při nominacích. Hlavně pokud jde o nominace na Závod míru ať už juniorů či U23,“ říká k závodu ředitel seriálu Jakub Edr.

Přesto, že je trať mimořádně spravedlivá, úspěch může zajistit také dobře zvolená týmová taktika, jak ostatně v minulém roce ukázal Elkov Author, který navíc startoval pouze ve čtyřech. V letošním roce bude mít na startu ještě o jednoho závodníka méně, a kromě zahraničních týmů pojede také například reprezentant Karel Vacek, který je jedním z horkých favoritů.

Nejlepší český tým Elkov Author nebude mít obhajobu vůbec jednoduchou. Těší mě, že startovní listina je té z Bíteše velmi podobná a startovní pole bude kvalitní. Každý start v takové konkurenci je pro naše závodníky důležitý, zejména pro mladé závodníky to jsou zkušenosti, což je vlastně i smyslem celého ŠKODA CUPu. Vychovat konkurenceschopné jezdce,“ doplňuje Edr.

Druhý závod ŠKODA CUPu 2019 se koná v neděli 14. dubna, diváci však mohou většinu elitních týmů vidět o den dříve, kdy se koná kritérium v ulicích města Kyjova.

Z elitního závodu přinese opět RoadCycling.cz LIVEfotoreportáž. Startovní listina

26. ročník tradičního cyklistického závodu na Kole regionem Kyjovského Slovácka se ponese
v charitativním duchu

Závod na Kole regionem Kyjovského Slovácka, který se uskuteční 13. 4. na městském okruhu v Kyjově a 14. 4. na tradičním „strážovském“ okruhu, bude tentokrát výjimečný. V rámci konání cyklistických závodů se uskuteční veřejná sbírka na podporu Interní Hematologické a onkologické kliniky FN Brno Bohunice. Každý ze startujících do ní přispěje částí startovného, zapojit se může i veřejnost. Kdo bude mít zájem a není ještě v registru dárců kostní dřeně, má možnost nechat si odebrat kapku krve a třeba zachránit něčí život. Odběry krevních vzorků budou probíhat v sobotu od 11:00 v místě konání cyklistického závodu v ul. Komenského u Sokolovny, a to až do konce programu v 18:30. Přispět peněžitým darem na podporu Hematologické a onkologické kliniky FN Brno Bohunice bude možno i v neděli v místě startu a cíle – od 13:00 do 14:30 na kyjovském náměstí a na Strážovském kopci, v prostoru cíle, po celou dobu programu.

Pořadatel CK SOKOL DACOM PHARMA KYJOV děkuje za pochopení obyvatelům i návštěvníkům Kyjova a okolních vesnic za dopravní omezení. Ta se v sobotu 13. 4. budou od ranních hodin týkat ulice Komenského, která se od 10:30 zcela uzavře pro veřejnou dopravu spolu s ulicí Nádražní a
Dobrovského. Uzavírka potrvá do 18:30, kdy závody končí. Místním obyvatelům bude vjezd a výjezd
mezi jednotlivými závody umožněn po směru okruhu. Informace o časových oknech mezi závody
zájemci naleznou na webových stránkách závodu www.cp.ckdacomkyjov.cz  v sekci doprava. „Časy
závodů jsou ale orientační. I proto prosíme místní, zda by svá auta i v rámci plynulosti závodu mohli
na jeden den přeparkovat jinam,“ doplňuje jeden z organizátorů Jakub Kratochvíla.

V neděli se dopravní omezení dotkne obcí Strážovice, Věteřov a Sobůlky. Okruh bude  pro veřejnou
dopravu od 8:30 do 18:30 hodin protisměrně uzavřen a po směru závodu částečně uzavřen v době závodu jednotlivých kategorií. Místním občanům a návštěvám bude umožněn vjezd ve směru závodu na pokyn policie a pořadatelů.

Zvýšený pohyb cyklistů bude v okolí Kyjova po celý víkend i mimo uzavřené trasy. „Prosíme veřejnost o shovívavost a ohleduplnost. Každý rok zdůrazňujeme opatrovatelům a závodníkům, že se cyklisté musí chovat dle dopravních předpisů. Není to ale jednoduché,“ vysvětluje Kratochvíla.  
Přijďte se podívat na cyklistické závody a udělat něco pro potřebné. Výtěžek ze sbírky poslouží
k nákupu vybavení pro Hematologickou a onkologickou kliniku FN Brno Bohunicích. Kapkou krve
můžete někomu zachránit život.