Tom Dumoulin má za sebou několik těžkých měsíců. Ztratil skoro celý rok 2019, když po pádu ve čtvrté etapě musel opustit Giro d´Italia. Zranění kolena ho drželo stranou závodění po zbytek sezóny a zdravotní potíže pokračovaly i letos. Kvůli nemoci odvolal debut na Kolem Valencie, následně i na Tirreno - Adriatico, které se však nakonec vůbec nejelo. 

Vítěz Gira z roku 2017 nezávodí už od loňského června, kdy si vyzkoušel Critérium du Dauphiné, ale musel vzdát, protože špatně léčené koleno se opět ozvalo. Mezitím udělal jednu zásadní změnu. Přerušil platný kontrakt s týmem Sunweb a zamířil ke konkurenci do Jumbo - Visma. Z pozice jasné jedničky se dostal do sestavy plné lídrů, ale přesně to hledal.

V Sunwebu jsem byl absolutní lídr v mnoha závodech. Celý tým pracoval pro mě. V Jumbo - Visma budeme na Tour de France tři lídři, pokud se závod pojede. A to se mi moc líbí. V Sunwebu bylo hodně těžké vyrovnat se s tlakem, že celý tým pracuje jen pro mě. Jsem rád, že nová situace je jiná. Mám příležitost se prosadit, možná, když budu dost dobrý, pojede tým na mě. Ale když nebudu dost dobrý, budu muset pracovat pro ostatní. Taková je dohoda a plně ji podporuji," říká Dumoulin v tiskové zprávě celku Jumbo - Visma. 

Dumoulin už vyhrál Giro d´Italia, jednou skončil druhý a druhé místo obsadil i na Tour de France. Navíc byl i mistrem světa v časovce, takže dalším krokem kupředu je logicky vítězství na Tour de France. Jenže nejdříve se musí dostat na úroveň, jakou měl před rokem 2019. To v současnosti, bez závodů, není možné. Už dříve varoval, že když nebude možné cestovat a trénovat ve vysoké nadmořské výšce, nebude na Tour připraven a na celkové pořadí nepojede. 

Trénink v horách však snad bude možný a Dumoulin se po několika měsících dostane z Belgie, kde bydlí kvůli daňově výhodnějším podmínkám, do tréninkově příznivějšího prostředí. Jumbo - Visma plánuje vysokohorská soustředění a od 1. června přebírá dozor nad tréninky svých jezdců. Vše s jedním cílem - dorazit na start Tour de France v nejlepší formě. Musíme vzít v potaz vše. Také to, že letos bude Tour de France zrušena. Ale zatím to vypadá, že za dva měsíce budeme zase závodit. Naším hlavním cílem je vyhrát Tour. Doufám, že vyhraju Tour. O to se teď pokusíme."   

Tom Dumoulin není největším favoritem letošní Tour, protože ta sympatizuje spíše s vrchaři. Časovky skoro úplně chybí a v nich je Dumoulin nejlepší. V horách také dokáže útočit, ale utrhnout vrchaře kvalit Egana Bernala bude mimořádně těžké.

Pandemie koronaviru je na ústupu a věci se vracejí do starých kolejí. S tím přichází i čas na serióznější trénink. Dumoulin se s výpadkem závodů vyrovnal dobře, poučen z nešťastného předchozího roku se nenechal rozhodit okolnostmi: Nebylo to snadné období. Loni jsme měl hodně času na přemýšlení a uvědomil jsem si, že prostě mám rád jízdu na kole. Také jsem si uvědomil, že mám rád kolo a souznění s přírodou. A jak moc si užívám závodění a vítězství. Loni jsem hodně odpočíval a mohl jsem přemýšlet a mít radost z malých věcí."