Na začátku letošní sezóny se Tom Dumoulin rozhodl přerušit kariéru a dal si volno od světa silniční cyklistiky. Vítěze Giro d'Italia z roku 2017 trápilo psychické vyhoření, únava a ztráta motivace. „Loni v prosinci jsem si všiml, že to není dobré, byl jsem přetrénovaný a velmi unavený. Nyní se cítím fit a pohodlně ve své vlastní kůži,“ svěřil se listu Het Nieuwsblad. 

Na kolo se vrátil už na jaře, ale první závod absolvoval v červnu. A okamžitě zvítězil v nizozemském šampionátu v časovce. Právě na časovku se ve zbytku sezóny soustředil. Třítýdenní závody vynechal, cílem byly Olympijské hry v Japonsku a mistrovství světa v Belgii. V Tokiu vybojoval stříbro v časovce za týmovým kolegou Primožem Rogličem, na světový šampionát do Flander neodjel, protože se zranil při tréninku a ukončil sezónu.

„V tu chvíli jsem si cyklistiku opravdu užíval, těšil jsem se na mistrovství světa a také na italské závody. Ta zlomenina zápěstí byla velkým zklamáním, ale když se cítíte pohodlněji ve své kůži, s takovou věcí se vypořádáte lépe. Dokázal jsem to docela snadno hodit za hlavu a šel jsem dělat něco jiného. Jel jsem do Thajska se Samem Oomen a Antwanem Tolhoekem. Trénovali jsme tam. V normální situaci bych nejel a bylo to moc hezké.“

Pro fanoušky Toma Dumoulina a týmu Jumbo - Visma je podstatné zjištění, že Nizozemec nevzdává snahu vyhrát další třítýdenní závod: "V roce 2022 pojedu Grand Tour na celkové pořadí. V posledních měsících jsme o tom v týmu hodně mluvili. Myslím si, celkové pořadí na Grand Tour je nejvyšší výzva, vrchol cyklistiky. Tyto vrcholy jsou tím, co mě pohání. Musí to být i zábava, ale nebýt těch výjimečných závodů, tak bych si to tolik neužil. Jsem rád, že se o to mohu pokusit. I když je s tím spojen velký stres a tlak. Ale když se podívám zpět na svou dosavadní kariéru, chvíle, kdy podáváte nejlepší výkon za obtížných okolností, jsou nejlepší.“

Dumoulinovi je 31 let, na pódium třítýdenních závodů se postavil už třikrát, ale naposledy v roce 2018, kdy skončil druhý na Tour de France. Po více než třech letech se do popředí dostali mladší jezdci, především Tadej Pogačar. "Myslím, že je skvělé, že se k nám každý rok připojí několik mladých kluků. Je ještě obtížnější zajet dobrý výsledek v celkovém pořadí, ale pro cyklistiku je to skvělé."

Dumoulin ještě neprozradil, jakou Grand Tour si v příští sezóně vybere. Tour de France má rezervovanou Primož Roglič, ale sestava pro Tour snese víc chráněných jezdců, v záloze je také Jonas Vingegaard. Minimální počet časovek hraje v neprospěch Giro d'Italia, možná bude lepší variantou kombinace Tour de France a španělské Vuelty.