Egan Bernal byl v roce 2019 považován za největší talent etapových závodů, vyhrál Tour de France, Okolo Švýcarska a Paříž - Nice. Předpovídala se mu úžasná budoucnost a mnoho celkových vítězství na Tour de France. Jenže tato pověst mu dlouho nevydržela. O několik týdnů později si Tadej Pogačar dojel pro celkové třetí místo na Vueltě, vyhrál tři horské etapy a o rok později zcela jasně porazil Bernala na Tour de France.

Kolumbijec musel řešit problémy se zády a nedokázal navázat na svou obvyklou výkonnost. Nevzdal se a už v květnu letošního roku byl opět ve formě a s přehledem vyhrál Giro d´Italia. "Vyhrát Giro pro mě bylo opravdu důležité. Giro je pro mě stejně důležité jako Tour, jsou to dva největší závody světa. Navíc jsem několik let žil v Itálii, tu zemi miluji a proto je to vítězství pro mě ještě větší," řekl Bernal v rozhovoru se španělským deníkem Marca. "Po těch těžkých chvílích po vítězství na Tour de France mi triumf na Giru dodal hodně sebevědomí, ale nikdy jsem si nepřestal věřit." 

Bernal měl být trumfem týmu Ineos Grenadiers na Tour de France, britský celek mladého Kolumbijce vykoupil v roce 2018 z angažmá v Androni Giocattoli a věřil, že si zajistil mnoho dalších vítězství na Tour. Pro Ineos byla Tour de France vždy nejdůležitějším závodem a jediným opravdovým cílem sezóny. Jenže Bernal nebyl v posledních dvou letech nejlepší. Pozici světové jedničky převzal Tadej Pogačar a Britové museli změnit strategii. A daří se jim to skvěle, vždyť vyhráli poslední dva ročníky Giro d´Italia. Jenže z hlediska prestiže je Tour nejdůležitější a Bernal se proto nejspíš vrátí na start francouzského závodu. 

"Pravda je, že stále nevím. Myslím, že si budu  muset počkat na prosincové soustředění. Uvidíme, co řekne tým. Bude také hodně záležet na trasách závodů, ještě neznáme všechny detaily třítýdenních závodů," vysvětluje Bernal, ale zároveň dodává, že myslí na Tour. "Rád bych se na Tour vrátil, ale ještě to nemohu potvrdit. Chtěl bych jet Tour, ale nevím, jestli taky Giro. Pokud Giro nepojedu v roce 2022, určitě se tam brzo vrátím, protože je to jeden z mých nejoblíbenějších závodů. Díval jsem se na některé etapy Tour a myslím, že to bude zajímavý závod. Budeme muset jet dobře takticky. Trasa Gira mi většinou vyhovuje víc, protože bývá těžší," zmiňuje rozdíl mezi dvěma největšími závody.

Přímý boj mezi zcela zdravým Bernalem, Rogličem a Pogačarem jsme ještě neviděli. Je to nejočekávanější souboj další sezóny. Bernala tvrdá konkurence motivuje: "Momentálně jezdí asi deset závodníků, kteří by mohli vstoupit do historie: Van Aert, Remco, Ganna, Roglič, Pogačar... Je jich docela dost. Pro mě je ctí, že s nimi mohu závodit a bojovat. Motivuje mě to být silnější."  

V letošním roce zkombinoval Giro a Vueltu, poprvé v kariéře startoval na dvou Grand Tours v jedné sezóně a bylo z toho první místo na Giru a šesté na Vueltě. Víc třítýdenních závodů v jedné sezóně chtěl jezdit už dřív, ale Ineos ho brzdil. Kombinovat Giro a Tour v příštím roce není reálné, ale Vueltu by k Tour přidat mohl. "Nikdy jsem nejel Giro a Tour v jednom roce, ani Tour a Vueltu. Pouze Giro a Vueltu a mezitím jsem měl covid, takže také nebylo pravděpodobné vyhrát oba závody."

Kromě covidu musel v letošním roce řešit i dlouhodobé problémy se zády, které ho omezují od Tour de France 2020. Díky pečlivému tréninku a posilování je na tom lépe, ale zcela bez omezení ještě není. "Je to poměrně dlouhý proces, ale myslím, že jsme na správné cestě. Ale podstatné je, že se dokážu zmáčknout na sto procent."