Opravdu našlapané startovní pole by mělo přinést velmi zajímavý závod. Kyjovské Slovácko, 2. závod Škoda Cupu, odstartuje v neděli 15. května ve 14:30 na Masarykově náměstí v Kyjově. 

Hlavním lákadlem závodu bude nejspíš souboj našich dvou nejsilnějších týmů Elkov Kasper a ATT Investments, ale určitě do průběhu závodu promluví také zahraniční týmy. Především rakouský Felbermayr - Simplon Wels s Danielem Turkem, který loni dlouho držel vedení ve Škoda Cupu a také polské celky Voster a HRE Mazowsze Serce Polski.

Elkov nasadí deset závodníků, chybí pouze Daniel Babor. Hradecký celek je papírově nejsilnější, zejména díky Michaelovi Kukrlemu. Český mistry byl po krátkém zahraničním angažmá a návratu do Elkovu ve skvělé formě. Ale na těžké trati v okolí Kyjova budou silní také Jan Bárta, bratři Ťoupalíkové a Jakub Otruba. ATT Investments povolal dokonce třináct jezdců a velmi zvědaví jsme na Karla Camrdu a Matúše Štočka. Taktický souboj dvou českých týmů by měl být hodně zajímavý, ačkoliv Elkov Kasper je favoritem.

Jenže to není vše, nastoupí také česká reprezentace složená z jezdců kategorie U23. Další závodní příležitost dostane Mathias Vacek, který po rozpadu Gazprom - RusVelo zatím nenašel nové angažmá. Vacek je lídrem českého poháru, vyhrál klasiku Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš a je největší nadějí české silniční cyklistiky do dalších let. Ale na startu bude i jeho bratr Karel, výborný vrchař a také Petr Kelemen ze švýcarského týmu Tudor a Pavel Bittner, závodník DSM Development. Jejich kolektivní síla by měla zásadně ovlivnit vývoj závodu.  

Počítat se musí i s polským Vosterem, který do boje povede Maciej Paterski. Od Daniela Turka očekáváme opět boj o vítězství. V loňské sezóně patřil na českých závodech vždy mezi nejlepší.   

Závod se vrací na okruh Strážovice – Věteřov – Sobůlky – Strážovice, který se v kategorii mužů pojede devětkrát, tedy 139,5 náročných kilometrů. Na nepříliš dlouhém okruhu jsou dvě náročná stoupání, zejména strážovické stoupání do cíle dá hodně zabrat. Očekávejme velmi selektivní závod. Více k závodu najdete ZDE. 

Závodu mužů budou předcházet mládežnické kategorie od 9:00 a 10:30 a už v sobotu se na okruhu v Kyjově koná kritérium. Od 11 hodin mládež a v 16:40 muži.  

Kyjovské Slovácko sledujte s námi v živé reportáži na RoadCycling.cz, v neděli od 14:30.