Především zdařilé! Petr Kordík a jeho parta odvedli, ve spolupráci se Svazem, výbornou práci. Organizačně zvládnuto velmi dobře. Trať téměř dokonalá svou vyvážeností. Obsahovala snad všechno, co správný cyklokros, alespoň v Čechách, má mít. Nebyla to placka, nebyla jen točivá, měla úseky do tahu i do techniky, měla přiměřené převýšení, různorodý povrch. A dokonce i počasí se zapojilo do téhle party Zdařilých: po nočním mrazejku a následných teplot nad nulou trať přiměřeně povolila, takže cyklisté se neutápěli v blátě, byť se s ním museli porovnat, a do cíle nedojížděli v čistých kombinézách. A konečně: pro diváky velmi přehledná.

Zleva: Štěpánová, Bedrníková, Mudříková, Havlíková, Bajgerová, Švihálková

A že jich přišlo! Divácká kulisa co do počtu skvělá, co do hlučnosti by byla "normální", kdyby ovšem nepřijel Emila podpořit jeho funclub. Nadšení, povzbuzující, podporující, a přiměřeně "divadelní". Nejen tohle lze Emilovi závidět. Radost prožít.

To hlavní bylo však sportovní klání. A to napsalo řadu menších, větších a několik velkých příběhů. A kdyby těch nebylo, možná ani euforické hodnocení pozitiv by nebylo tak masivní. Protože tyhle příběhy rozhodují.

Vítězství Emila bylo završením celého dramatického kusu. Před ním ale po sedmé získala titul Pavla Havlíková, čímž se dostala do společnosti legend Radka Šimůnka staršího a Zdeňka Štybara. Získala ho suverénním způsobem. Od startu do čela a bezkonkurenčně do cíle.

Pavla Havlíková na cestě za titulem

Za ní však dramatický příběh, v němž si role rozdělily juniorka (!) Karolína Bedrníková z Kolína, Nikola Bajgerová z Dukly a Tereza Švihálková z Tábora. Jely mimořádně vyrovnaně. Tereza Švihálková šetřila síly, které v druhé polovině závodu použila ve svůj prospěch a dosáhla největšího úspěchu své dosavadní krátké kariéry. Karolína Bedrníková udělala jednu chybu, zamotala se do "mlíka" a to jí odsunulo na bramboru.

Mezi muži se rychle na čele vykrystalizovala trojice, z níž zpočátku nejlépe vypadal třiadvacítkář z Holandska Tomáš Kopecký. Dobře mu sekundoval Michael Boroš a alespoň dle výrazu se s nimi držel zuby nehty Emil Hekele. Jenže jeho načasování formy je neuvěřitelné a výraz matoucí. On se totiž postupně dal dešifrovat nikoli jako výraz stavu na pokraji sil, ale euforického úsilí, které nemohlo být snad ani poraženo! O druhém místu Tomáše Kopeckého rozhodla samozejmě jeho výkonnost, ale i jedna větší chyba Michaela Boroše, když lehnul v protisvahové zatáčce a ztrátu pak už jen udržoval, i když se evidentně snažil ze všech svých sil.

Za touhle trojicí se poměrně rychle utvořila dvojice třiadvacítkářů: Pepa Jelínek, dnes náš nejlepší člověk v této kategorii, a Jakub Ťoupalík, ten už v dresu nového týmu Topforex-Lapierre. Jakub, prvoročák v kategorii, si přál medaili z kategorie a do desítky celkově. Oboje vyšlo: v U23 3. místo za Kopeckým a Jelínkem a celkově 5.!

Návrat do cyklokrosových tratí na plný úvazek nahlásil v průběhu sezóny bývalý český obr talent Lubomír Petruš. Emil se nedávno vyjádřil, že ho Lubomír při společném tréninku hodně překvapil svou výkonností. A zaděláno na další sezónu má zdá se hodně dobře. Tentokrát 6. místo a viditelný posun v umístění i projevu.

Při mistrovství republiky je zvykem, že na trať vyrazí i nejlepší junioři, a světe div se, oni se vůbec neztratili. Speciálně výborně vypadal Matěj Stránský z IVARu, ale vidět byli i další.

Divácká kulisa mimořádná (Emil právě dopíná mistrovský dres)

Celá tahle euforie se přetavuje do nadšení, že s českým cyklokrosem to není vůbec tak špatné. Bohužel vše se dá nahlížet z různých stran. Takže když se vrátím na zem: to, že Emil ve svých 42 letech válcuje o mnoho let mladší kluky, je jednak vizitka jeho mimořádných schopností, ale tak trochu i vizitka nepříliš přesvědčivé výkonnosti jeho konkurentů, zvláště pak v kategorii elite (Jan Nesvadba kvůli angíně nedorazil a Tomáš Paprstka byl jen stínem někdejšího lídra poháru).

Mladí kluci bojovali jak lvi. Jenže teď vyrazí na světové poháry a pak mistrovství světa. A to je to pravé měřítko. Letošní umístění zatím moc důvodů k netušené radosti nedaly. Zase se budeme těšit, že třeba překvapí, že jejich forma graduje ...

Emil uprostřed svých mimořádně početných fanoušků

Všem moc fandíme. Aby kluci a celý český cyklokros šly výkonnostně nahoru. Mají na co navazovat! A právě to je ten největší "problém" současné úrovně: neporovnáváme, zda z pohledu čísel jsme ve světě průměrní, když Belgáni jsou úplně někde jinde a Švýcaři či Francouzi jsou lepší jen o kousek a s Italy už jezdíme vyrovnaně atd. Porovnáváme s generacemi, které dosahovaly špičkových výsledků ve světové konkurenci: Fišera, Červínek, Kvapil, bratři Kloučkové, Radek Šimůnek starší i mladší, Kvasnička, Dlask, Bína, Štybar ... a to nejsou zdaleka všichni! A tam kluky zase chceme vidět! Tam chceme, aby nám dělali radost. Tam s nimi chceme prožívat onu euforii!

P. S. V rámci mistrovství jsme oslovili například Terezu Švihálkovou či reprezentačního trenéra Petra Dlaska a rozhovory s nimi přineseme v samostatných článcích.