Úřadující český šampion v cyklokrosu Emil Hekele odmítá nařčení z dopingu. Reaguje tak na pozitivní výsledek laboratorní analýzy vzorku A i B dopingové kontroly. „Zakázané látky oxandrolon a clenbuterol se do mého těla určitě dostaly bez mého vědomí, o tom jsem na sto procent přesvědčený. S největší pravděpodobností se tak muselo stát na čtyřdenním reprezentačním srazu v Bělé pod Bezdězem,“ říká třiačtyřicetiletý rodák z moravských Loštic Emil Hekele.  

Podle něj by mohlo jít o kontaminaci během stravování, nebo zlý úmysl jej cíleně poškodit. Mimosoutěžní antidopingová kontrola se uskutečnila 9. září v samotném závěru čtyřdenního reprezentačního srazu cyklokrosařů. „Stravování na prvním společném reprezentačním soustředění jsme měli sice jako členové družstva zajištěné, bylo v režii cyklokrosové reprezentace, ale v běžné restauraci,” zmiňuje Hekele.  

Jak doplňuje o vlastních kuchařích, kteří by připravovali jídelníček přímo reprezentantům a garantovali nezávadnost a původ potravin, jako například u hokejové nebo fotbalové reprezentace, si mohou čeští cyklokrosaři jenom nechat zdát. „A tak nelze vyloučit, ani potvrdit, že jídlo bylo zcela bezpečné a maso nemohlo být kontaminované. Čtyřdenní soustředění je také dostatečně dlouhé, aby mi kdokoliv cíleně dal něco do pití a dostal do mého těla úmyslně bez mého vědomí jakoukoliv látku,“ popisuje Hekele. 

V Česku řadu let nefunguje antidopingová laboratoř, a tak musely být vzorky zpracovávány v Institutu pro dopingovou analýzu v Kreische u Drážďan v Německu. „V odebraném vzorku moči byla nalezena zakázaná látka/její metabolit: oxandrolon, clenbuterol - anabolické androgenní steroidy. I analýza vzorku B, provedená dne 24. 11. 2020, potvrdila pozitivní laboratorní nález vzorku A. V souladu s čl. 7.1.8 Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR, je tímto výsledek dopingové kontroly prohlášen za porušení antidopingových pravidel, konkrétně čl. 2.1 Směrnice Přítomnost zakázané látky nebo jejich metabolitů nebo markerů ve vzorku sportovce,“ zaslala dnes emailem Emilu Hekelemu ředitelka Antidopingového výboru ČR (ADV ČR) Petra Volková. O této skutečnosti ADV ČR informuje příslušnou národní federaci, mezinárodní federaci a WADA.  

„Mám opravdu čisté svědomí, i proto tvrdě trénuji dál a jsem připraven obhajovat se u disciplinární komise, i když již teď, jak jsem zjišťoval pravidla, vím, že pokud se ve vzorku moči objeví jakákoliv zakázaná látka a v jakémkoliv množství, je to pokládáno za doping, i když se tak stalo bez mého vědomí. Laická veřejnost neznalá situace v českém cyklokrosu těžko může pochopit provázanost jednotlivých zájmových skupin a snahu klidně i mě takto zlikvidovat. Nikdy mě to nenapadlo, ale teď zjišťuji, že je velmi obtížné, až prakticky nemožné se domoci pravdy a očistit své jméno. Technicky je totiž nemožné získat s časovým odstupem jakékoliv kontaminované potraviny, které člověk nevědomky snědl, případně udělat rozbor nápojů, do kterých mohla být látka cíleně bez mého vědomí dodána,“ uvedl Hekele. V letošním roce byl Emil Hekele testován celkově již počtvrté. 

„Vím, že jsem přímočarý. O situaci v českém cyklokrosu mluvím dlouhodobě otevřeně, protože mám cyklokros opravdu rád. Má předešlá kritika poměrů v domácím cyklokrosu se v posledních letech bohužel potvrzuje,“ prohlašuje Hekele. Jak připomíná od dob pětinásobného mistra světa Zdeňka Štybara, který ale odešel do zahraničí, tak je český cyklokros na pár výjimek na mezinárodní úrovni neviditelný a to ve všech kategoriích. 

Podle Hekeleho byl o to větší šok pro některé funkcionáře i zástupce klubů, když získal mistrovský titul v Jičíně ve 42 letech právě on a to ze skromných podmínek. Porazil tak mladší závodníky, uštědřil porážku velkým oddílům. Jak připomíná, je z generace, která byla ochotna obětovat sportu víc dřiny, než mladí závodníci.  

„A to někteří trenéři nemohou dodnes pochopit, nehledají chybu u sebe. To bych samotným jezdcům ale nevyčítal, jde především o nedostatečnou práci s mládeží na úrovni oddílů a je nedostatečně finančně podporovaná reprezentace. Jde hlavně o neproplácení nákladů na světové poháry. Je i zarážející, že řada bývalých kvalitních závodníků nevrací své zkušenosti zpátky, ale raději odešla úplně pryč z cyklokrosu a celé cyklistiky. To je určitě škoda a hlavně velká otázka k zamyšlení, proč to tak je. Nikdo vám to neřekne oficiálně, je to veřejné tajemství, že prostředí našeho cyklokrosu není zdravé a na prvním místě nejsou cyklisté, ale ekonomický zájem konkrétních lidí, kteří z toho výrazně profitují přes sponzorské peníze,“ popisuje Hekele. 

„Každopádně bych byl blázen, abych hazardoval se svým jménem, důvěrou mých partnerů i fanoušků. Nikdy jsem neměl nekalé praktiky zapotřebí a ve svém věku již vůbec ne," uvádí i na svoji obhajobu Hekele. Úřadující mistr republiky v cyklokrosu teď čeká na svolání disciplinární komise Českého svazu cyklistiky a Českého antidopingového výboru. Hrozí mu několikaletý zákaz činnosti. Aktuální situace nejlepšímu cyklokrosaři v konečném důsledku, bez jeho svobodného rozhodnutí, může předčasně ukončit sezonu v mistrovském dresu a hlavně celou úspěšnou kariéru.