Endura dlouhodobě dodává oblečení špičkovým světovým týmům a jezdcům na silnici, MTB a triatlonu. Spolupráce s nejlepšími odborníky v jiných oborech, jako je aerodynamika a bike fitting, posouvá výrobky značky Endura dále.

V silniční cyklistice se Endura nejdříve spojila s týmem NetApp, v oblečení Endura jezdil například Leopold Konig a získal v něm etapové vítězství na španělské Vueltě a skončil sedmý celkově na Tour de France.

Úzké partnerství s týmy World Tour posunulo Enduru na novou úroveň výzkumu, vývoje a výrobních metod. Spolupráce se španělským Movistarem vedla k několika významným úspěchům v čele s Alejandrem Valverdem a Nairem Quintanou. Výsledkem byly skvělé výkony v silničních závodech i na dráze, včetně úspěšného pokusu Alexe Dowsetta o hodinový rekord, několika národních titulů v časovce a mnoho dalších vítězství na úrovni WorldTour.
Jezdci v různých disciplínách testují výrobky v reálném závodním nasazení. V kombinaci s vyspělými vědeckými laboratorními zkouškami bylo dosaženo významného zlepšení aerodynamiky, regulace teploty a pohodlí za všech podmínek.

Tato úroveň produktů není vyhrazena pouze pro profesionály. Princip trickle-down je patrný v celé řadě Endura, přičemž několik produktů v kolekci Pro SL bylo vyvinuto přímo díky zkušenostem s WorldTour.

Technologie Endura Drag2Zero a QDC (Quick Dry Cool) byly vyvinuty ve spolupráci se Simonem Smartem ze Smart Aero Technology. Simon Smart je předním expertem na aerodynamiku. Snížení odporu vzdchu bylo dosaženo díky pečlivému testování v aerodynamického tunelu určenému pro vozy F1. Testy prošlo více než 70 různých prototypů kombinéz s mnoha různými textiliemi s aerodynamickým profilováním povrchu upraveným tak, aby poskytovaly maximální aerodynamickou výhodu při rychlostech, kterých dosahují špičkoví triatlonisté. Nils Frommhold získal vítězství na Challenge Roth v roce 2015 díky významnému zlepšení času oproti předchozímu roku, přestože k tomu použil téměř stejný výkon, což dokazuje funkčnost nových materiálů a význam testování v aerodynamických tunelech.

V současnosti Endura spolupracuje s Marcelem Kitelem, jedním z nejlepších sprinterů v historii silniční cyklistiky. Vítěz 14 etap na Tour de France je tváří Endury a pomáhá vyvíjet nejen oblečení, ale také helmy využívající technologii Koroyd, která enormně zvyšuje bezpečnost a ochranu hlavy při nárazu a v neposlední řadě cyklistické brýle.