Závěrečná etapa 45. ročníku La Route d'Occitanie - La Dépêche du Midi (2.1) z Lavelanet-Pays d'Olmes do Duilhac-Sous-Peyrepertuse byla dlouhá 151 km a v jejím průběhu se bylo nutno vypořádat se čtyřmi náročnějšími stoupáními o délce mezi 4 až 5 kilometry.

Pro výsledek etapy se jevil rozhodující její závěr, kdy na posledních 15 km stály v cestě dvě vrchařské prémie a druhá z nich s parametry 4,7 km a 8,1 % byla současně cílovou metou.

Do etapy vstoupil z prvního místa Antonio Pedrero z Movistaru s náskokem 40 sekund na Jesúse Herradu (Cofidis) a 43 na Óscara Rodrígueze (Astana).

V průběhu úvodního stoupání patřili k nejaktivnějším Álvaro Cuadros (Caja Rural) a Andrea Vendrame (AG2R). Jejich záměr byl jasný: v prvním případě zisk bodů do vrchařské a v druhém do bodovací soutěže. Cuadros „svou“ soutěž jasně vedl a Vendrame v bodovací ztrácel před etapou pouze 2 body na Jacopa Moscu (Trek-Segafredo). A hned na první prémii jej bodově předstihl.

V následující pasáži se před pelotonem vytvořila sedmičlenná skupina ve složení Gallopin a DeWulf (AG2R), Geniez a Cabot (Total), Cort Nielsen (EF), Brambilla (Trek) a Guillonnet (St Michel). Maximálně najeli 3:50 min., takže se Movistar musel dost snažit, jelikož Jérémy Cabot ztrácel před etapou na Pedrera 4:16 min.

10 km před cílem jela na čele už jen trojice Gallopin, Brambilla, Cort Nielsen s náskokem 1:40 min. A z ní 3 km pod vrcholem atakoval Brambilla. Na pětistovce se na něj ale dotáhl Cort Nielsen a měl ještě dost sil na to, aby Brambillovi nastoupil a etapu vyhrál!

Ze skupiny favoritů celkového pořadí, která se v závěru nadělila na jednotlivce, byl nejúspěšnější Jesús Herrada před Óscarem Rodríguezem a Clémentem Champoussinem (AG2R). Pedrero na 10. místě ztratil na Herradu 19 vteřin, což mu bohatě stačilo na obhájení pozice lídra závodu.

V 29 letech se tento Španěl dočkal zatím největšího úspěchu své profesionální kariéry, kterou celou strávil v domácím týmu Movistar.