První dvě etapy měly velmi podobný scénář. Denní únik, boj o body na sprinterských a vrchařských prémiích a hromadnou koncovku, v níž se prosadili špičkoví světoví sprinteři. Týmy z nižších divizí se oproti těm z úrovně World obvykle snaží zviditelnit tím, že chodí do úniků a snaží se získat dílčí úspěchy mj. v podobě zisku některého z dresů v doprovodných soutěžích. A to se po oba dny nejvíc dařilo cyklistům českého kontinentálního ATT Investments, přičemž největšími konkurenty jim byli jezdci z druhodivizního Novo Nordisk, v jejichž sestavě startuje Matyáš Kopecký, který se v závěru obou etap dokázal prosadit do první desítky.

Pojďme se ještě v kratší fotogalerii ohlédnout za včerejší etapou.

loading...

Dnešní etapa už svým profilem s více jak 2500 výškovými metry dávala najevo, že scénář z prvních dvou etap dozná značných změn. Úvodních 65 km se odehrálo ještě ve stylu předešlých etap, tedy vesměs rovinatých. Jenže pak se najelo na okruh u cílové Pécse s dvěma stoupáními, které bylo nutno absolvovat třikrát, přičemž první kopec měl statut vrchařské trojky a druhý dvojky. Součástí druhého z nich, které pak vyústilo i do cíle, byl 1,5km úsek s průměrem přes 11 % a pasážemi k 20 %. 

Takže na souboj sprinterů mohlo dojít jen těžko. Zato na souboj jezdců myslících na celkové pořadí ano. Dal se také očekávat opět denní únik a zájem cyklistů ATT Investments, konkrétně Matúše Štočka, v něm být. Zatímco o Mártonu Dinovi a Jakubu Otrubovi jsme v průběhu prvních etap moc neslyšeli, dnes tomu mělo být, zvláště v druhé části etapy, naopak.

Zatímco u nás doma zavládlo příjemné počasí, ve značné části Maďarska zataženo a deštivo. I cyklisté vyjeli do deště. Nevyjel ale mj. obhájce předloňského prvenství Damien Howson (Q36.5), který včera spadl, pohmoždil si palec a dnes odletěl domů.

Do úniku se 5 km po startu dostalo pět lidí. Své zástupce sem tentokrát vyslaly i World týmy. Jednak Alpecin Driese De Bondta a také Bahrain Camerona Scotta. Druhodivizní Lotto tu mělo Jarrada Driznerse. Nechyběl ani potřetí cyklista Novo Nordisk, byl jím stejně jako včera Filippo Ridolfo. A k naší radosti se na rozdíl od včerejška podařilo do úniku dostat i Matúši Štočkovi. Dodatečně se pokusili dopředu doskočit ještě David Martin (EOLO) a jak tu dosud bylo zvykem i maďarský reprezentant, tentokrát Ádam Pápai. Ten ale Martinovi příliš dlouho nestačil a samotný Martin, když viděl, že jeho osamocená snaha je marná, počkal na peloton.

Hlavní napětí z tohoto složení mělo panovat mezi Ridolfem a Štočkem. Ital měl ve vrchařské soutěži jen o bod méně a v bonifikačních vteřinách z rychlostních prémií jen o dvě méně. A právě bonifikační prémie by v případě rovnosti bodů ve vrchařské soutěži hrály rozhodujcí roli pro držení tohoto dresu. To ale samozřejmě v případě, že by oba borci dorazili do cíle společně a že by nikdo během dnešní etapy neposbíral víc bodů do vrchařské soutěže. A že jich bylo k dispozici hodně. To byl ale také důvod, proč Matúš na vrchařské body na rozdíl od Ridolfa rezignoval a soustředil se pouze na rychlostní prémie.

První rychlostní prémii na 15. km projel na čele skupiny a nikdo mu nekladl odpor, takže se vůbec nespurtovalo. Dalo se předpokládat, že se Ridolfo soustředí výhradně na vrchařské body, přičemž první šance byla na 70. km. Skupina měla v úmyslu dojet co nejdál, její vysoké tempo vyneslo na 40. km náskok na peloton +3:15 min. Kdo si dnes hodně věřil do koncovky, bylo lze poznat podle toho, který tým na sebe vzal hlavní odpovědnost za kontrolu úniku. Byli to muži Ineos Grenadiers. Ti sice přišli o Plappa, který nenastoupil do včerejší etapy, ale stále tu měli Bernala, Narváeze a Tulleta.

Ridolfo byl skutečně na vrchařské prémii první. Matúš nevzal ani bod, takže už tady virtuálně přišel o červený dres. Po sjezdu přišla na řadu druhá rychlostní prémie a tu naopak Matúš vyhrál. a opět virtuálně se dostal do vedení celého etapáku. Brzo poté následoval první výjezd do nejtěžšího stoupání. Skupina vepředu měla v té době na peloton k dobru 3 minuty. Ridolfo vyhrál i druhou vrchařskou prémii. Během tohoto stoupání měla spousta sprinterů první vážné potíže a to včetně žluťáka Jakobsena.

V průběhu stoupání na třetí VP si dopředu dojela dvojice Dilier (Alpecin) a Schönberger (Human). V pelotonu začali jezdcům Ineosu účinně pomáhat cyklisté DSM. Znovu se začalo odpadat, ve skupině s Jakobsenem bylo možno identifikovat např. Pavla Kelemena a Daniela Babora. Pro prémii si znovu dojel Ridolfo, aniž by s ním někdo soutěžil, pouze Schönberegr si zrychlil pro body za druhé místo. 53 km před cílem přišla na řadu třetí a dnes poslední rychlostní prémie. I tou projel jako první Matúš Štoček a opět mu nikdo nekladl odpor. Matúš to nezapomněl gestem ocenit. Ziskem 15 bodů se tak dostal do čela bodovací soutěže. A jelikož za ním byli poskládáni samí sprinteři, vypadalo to, že Matúš po etapě vymění červený dres za zelený! 

Při druhém nájezdu do nejtěžšího stoupání přestal Matúš tempu skupiny stačit. Následovali ho ale další ze soupeřů. Takže vrchol přejela na čele už jen dvojice Schönberger a Drizners. Tenčit se ale začal i peloton. Odjela z něj trojice Narváez (Ineos), Fisher-Black (UAE) a Onley (DSM), cestou nabrala De Bondta a následně dojela vedoucí dvojici. 30 km před cílem měli na peloton 1,5 minuty. Na rovinatém úseku, který předcházel poslední sadě obou stoupání, však prořídlejší, ale stále dost početná hlavní skupina odstup díky především jezdcům Q36.5, Tudoru a Bora-hansgrohe zcela zlikvidovala.

Předposlední kopec se jel v relativním poklidu pod taktovkou čtyř cyklistů UAE. O tom, jak těžký to byl kopec a hlavně, jak se jel, svědčí fakt, že ho vyjeli v pelotonu i sprinteři Caleb Ewan (Lotto) a především Sam Bennett (Bora). Pro body na prémii si poodjel Schönberger, což mu ale na zisk červeného dresu o dva body nestačilo. V následném sjezdu a rovině se na špici seřadili jezdci Lotto Dstny a dovezli hlavní skupinu pod cílové stoupání.

V něm za to vzal jako první necelé dva kilometry pod vrcholem Ben Tullet (Ineos) a uviset mu dokázal pouze Marc Hirschi (UAE). Jenže Tullet šel přes hranu a o 600 metrů dál zašněroval silnici a Hirschi si jel osamocen pro vítězství. Tullet se nakonec znovu vzchopil a dokázal si dojet pro druhé místo před Maxem Poolem (DSM).

V rozhodujících pasážích se Márton Dina držel kolem páté pozice, nakonec mu to dalo na výborné 10. místo ve společnosti špičkových světových vrchařů. Krom toho, že se posunul na 8. místo průběžného pořadí, pojede zítra v bílém dresu nejlepšího maďarského závodníka. ATT Investments je v soutěži týmů na 4. místě, z World týmů je lepší jenom INEOS Grenadiers.

"Naším plánem bylo dostat Matúše do úniku a já s Kubou jsme měli být připraveni na závěr. Já se cítil celý den výborně, takže jsme se dohodli, že mi Kuba v závěru pomůže. Společně s Danem pro mě v posledním okruhu opravdu tvrdě pracovali a pomohli mi vytvořit výbornou výchozí pozici. Do závěrečného stoupání jsem dal úplně všechno a bylo z toho umístění v první desítce. Chci poděkovat celému týmu, závodníkům i personálu, bez nichž by tenhle výsledek nebyl možný!" řekl k etapě pro RoadCycling.CZ Márton Dina.