Pro Egana Bernala byla neděle mimořádně důležitým dnem kariéry. Lídr Ineos Grenadiers získal své první etapové vítězství na Grand Tour a poprvé se oblékl do růžového dresu. V prvním týdnu Gira byl Bernal v kopcích nejlepší a také nejaktivnější. Bolest zad, která ho zastavila na loňské Tour de France, se zdá být pryč. Jenže rozdíly v celkovém pořadí jsou stále tak malé, že současné pořadí nic moc neznamená. 

Remco Evenepoel měl v neděli velmi blízko k růžovému dresu. Belgická média si byla jista, že jedenadvacetiletý lídr Deceuninck - Quick-Step bude prvním Belgičanem po dlouhých dvaceti letech, který si oblékne maglia rosa. Jenže stačil jeden malý problém a Evenepoel po etapě ztrácí 15 sekund na vedoucího Egana Bernala. Evenepoel najížděl na sterrato, prašný, 1600 metrů dlouhý úsek, na špatné pozici ve skupině. Byl příliš vzadu a nemohl reagovat na zrychlení Egana Bernala. Problém podle Evenepoela nastal v tunelu před prašnou cestou. 

„Měl jsem 1,5 kilometru od cíle špatnou pozici. V tunelu někdo z Ineos Grenadiers málem narazil do kola Egana Bernala a kvůli tomu jsme ztratili několik pozic. Ale to se v závodech stává. Výsledkem bylo, že jsem nebyl na začátku štěrkového úseku vpředu. Pak jsem se pokusil posunout o několik míst dopředu a šlo to, ale bohužel jsem skončil těsně za bonusovými sekundami," vysvětluje čtvrtý Evenepoel. 

V úplném závěru podal vynikající výkon. Vzhledem k pozici, na jaké se nacházel, je ztráta 10 sekund dobrý výsledek. Několik soupeřů předjel a v těžkém stoupání si vedl velice dobře. Bernal však získal dalších 10 sekund bonifikace a rozdíl mezi prvním a druhým mužem je nyní 15 sekund. „To je téměř nic, když víte, že velké hory teprve přijdou. Jako tým můžeme být hrdí. Start etapy byl hodně těžký, ale poslední stoupání etapy nepřipomínalo skutečné hory. V závěru jsem doufal v tvrdší závod, ale nakonec to šlo dobře a udrželi jsme si dobrou pozici. To je důležité před středou. Spousta závodníků dnes trpěla.“

Ještě o něco lépe si vedl Rus Aleksandr Vlasov. Lídr Astana - Premier Tech se dokonce odhodlal k vlastnímu útoku, ale na zrychlení Bernala nedokázal odpovědět. V cíli ztratil jen 7 sekund a navíc vybojoval 4 bonifikační sekundy za třetí místo. „Bylo to skvělé finále. Stoupání bylo v závěru hodně těžké, zejména kvůli štěrkovému úseku. Pokusil jsem se zaútočit a myslel jsem si, že je to dobrý únik, ale bylo trochu obtížné udržet kolo jet rovně na tomto povrchu," zmiňuje Vlasov o něco horší adhezi na prašné cestě, která dala mnoha silničářům dost zabrat. 

„Moje nohy odvedly svoji práci a cítil jsem se fajn, ale prašný úsek byl velkou výzvou. Jsem spokojen se svým výkonem a udělal jsem vše, co jsem mohl, abych zajel co nejlépe. Zatím to jde dobře, takže uvidíme, jak to bude zítra a po dni odpočinku,“ dodává Vlasov, který je v celkovém pořadí jen 21 sekund za Bernalem. V kopcích patří mezi nejlepší a hodně mu pomohla úvodní časovka. Pětadvacetiletý Vlasov stále spadá i do soutěže o bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let. Mladí cyklisté momentálně vládnou světové cyklistice a Giro je jasným důkazem. 

Ale i o dost zkušenějšímu Giuliu Cicconemu se překvapivě daří. Italský cyklista se na Giru měl pokoušet o etapová vítězství a pomáhat lídrovi Vincenzu Nibalimu. Jenže Nibali má zraněné zápěstí a mezi nejlepší nepatří. Bauke Mollema už vypadl z průběžného pořadí a útočí na etapy, takže pozice lídra na celkové pořadí spadla do klína Cicconemu. A zatím toho využívá naplno. V každé těžší etapě útočí z hlavní skupiny a posunul se na čtvrté místo s odstupem 36 sekund na Bernala. 

Ciccone je nejlepším Italem v závodě a aby snížil tlak na svou osobu, dlouho tvrdil, že o celkové pořadí mu nejde. Teď už však nemůže nijak skrývat své ambice. V kopcích je silný a myslí na milánské pódium: „Jsem spokojený s formou a výsledkem, protože jsem byl vpředu a závodil jsem s ostatními jezdci na celkové pořadí. Takže to pro nás byl dobrý den."

Ciccone nejdéle vzdoroval útoku Egana Bernala, ale v posledních stovkách metrů musel jet svým vlastním tempem: „Byl jsem v jeho háku a snažil se s ním jet, ale byl velmi silný. Když jsem ho viděl přeřadit na velký převodník, snažil jsem se držet krok s jeho tempem, ale byl na jiné úrovni. Bernal je teď nejlepší jezdec v závodě. V nadcházejících dnech s ním bude těžké závodit. V rozmezí jedné minuty je stále spousta jezdců, ale Giro je ještě dlouhé. Myslím, že dnes to byla důležitá etapa, ve které bylo potřeba neztratit čas a ukázat formu.“