Juniorský mistr světa a Evropy Remco Evenepoel bude o ledna příštího roku oficiálním členem týmu Deceuninck - QuickStep. Přestup z juniorské kategorie rovnou do WorldTour je velmi nezvyklý a nepochybně náročný. Belgický celek proto musí k Evenepoelově rozvoji přistupovat mimořádně citlivě. 

Evenepoel dominoval letošním juniorským závodům. Bývalý fotbalista mládežnického výběru Anderlechtu Brusel a belgické reprezentace vyhrál většinu velkých akcí, začal triumfem na Závodě míru juniorů, vyhrál evropské i světové tituly v časovce i v závodech s hromadným startem a vyhrál i domácí tituly v obou disciplínách. Zájem o jeho služby byl obrovský a z původně plánovaného přestupu do americké sestavy Hagens Berman Axeon sešlo, protože měl nabídky z WorldTour.  

Těch bylo několik z různých celků, ale Evenepoel chtěl do belgického Quick-Stepu a šéf týmu Patrick Lefevere mu naplánoval jeden rok v Hagens Berman Axeon a posléze přestup do Quick-Stepu. Jenže o Evenepoela se začal hodně zajímat britský Sky, nabízel spoustu peněz a Lefevere se bál, že o talentovaného mladíka přijde. Proto nabídl smlouvu už od příštího roku. 

Evenepoel jezdí seriózně na kole teprve druhým rokem a ačkoliv není pochyb o jeho neuvěřitelném talentu, není možné s ním zacházet jako s etablovaným profesionálem a v týmu si to uvědomují. V příštím roce by neměl objet víc než 55 závodních dní. 

Začne už v lednu v Argentině na Vuelta a San Juan. To bude pro něj novinka, protože juniorům začínají závody mnohem později. V únoru naváže etapovým závodem Kolem Algarve, o měsíc později si odbude debut ve WorldTour na Kolem Katalánska a v dubnu vyzkouší závod Kolem Turecka, který má od příštího roku nový termín konání. 

Evenepoel nechce na sebe spěchat, ale už trénuje ve vysoké nadmořské výšce na Kanárských ostrovech a připravuje se na první profesionální závody: „První čtyři měsíce pojedu jen pár závodů. Tyto závody budou ideálním vstupem k profesionálům. Můžu v klidu zjistit, jak vše funguje a jak mi to půjde," řekl listu Het Laatste Nieuws.

Ne všichni si myslí, že takto brzký přestup do WorldTour je dobrý nápad. Rozdíl mezi závody juniorů a závody mužů WorldTour je obrovský. V délce, rychlosti, náročnosti a především v konkurenci. Na delší a těžší závody si v menších týmech zvykali i ty největší hvězdy současnosti a minulosti, jako jsou Peter Sagan, Michal Kwiatkowski a Alejandro Valverde. Také Roman Kreuziger, který byl ve své době nejlepším juniorem a mistrem světa, jezdil první rok v mužích v menším italském týmu a až druhý rok přestoupil oficiálně do Liquigasu. Stejně jako Peter Sagan, který začínal v trenčínské Dukle, i když už měl profesionální smlouvu.   

Evenepoel je ale ještě mnohem zářivější talent, než byli Sagan, Kwiatkowski a další. Má obrovské sebevědomí a ambice. Ve Belgii už je nyní velkou hvězdou, nedávno zahájil slavnostním výkopem utkání belgické fotbalové ligy mezi Anderlechtem a Lokerenem. Mluví se o něm jako o příštím šampiónovi a nástupci Eddyho Merckxe.

V první části sezóny se zaměří především na první start v kategorii WorldTour: „Katalánsko bude výzva. Je to závod WorldTour, Valverde, Quintana a další tu budou určitě dobří. Těším se na to, motivuje mě to. V hlavě už se na to připravuji. Ale chci být připravený už v Argentině."

Závodní program na zbytek sezóny mu tým vybere až podle vývoje první části sezóny. Evenepoel předpokládá, že pojede závod série Hammer v nizozemském Limburgu v červnu. Celkem by však měl nasbírat maximálně 55 závodních dní během celého roku. Závody Grand Tour nepřicházejí v úvahu a dlouhé klasiky také ne. 

Evenepoel si cíleně vybírá vrchařské závody, jeho ambicí je stát se nejlepším specialistou na etapové závody a vyhrávat Tour de France, italské Giro a španělskou Vueltu. V kopcích je velmi silný, ale není čistokrevným vrchařem. V dlouhých kopcích ho několikrát porazil český konkurent Karel Vacek. Evenepoel je vynikající časovkář, v této disciplíně by měl být velmi rychle ve světové špičce.  

Lákají ho také kopcovité klasiky, ale kostkám se chce vyhnout, ačkoliv letošní sezónu začal vítězstvím na Kuurne - Brusel - Kuurne. „Nemám moc rád kostky. To není nic pro mě. Letos jsem zkusil juniorské Paříž - Roubaix, ale nešlo mi to. V Belgii také radši trénuji v Ardenách, než na rovinách a kostkách ve Flandrech. Chci vyhrát závody Grand Tour. Všechny tři. Největší výzvou je samozřejmě Tour, ale asi nejvíc jsem si oblíbil Vueltu," ujasnil své priority po suverénním vítězství na Mistrovství Evropy ve Zlíně.

Nebylo by vůbec překvapivé, kdyby si Remco Evenepoel v prvních čtyřech měsících profesionální kariéry připsal také první profesionální vítězství. Takové cíle si ale zatím neklade: „Stále se mám hodně co učit. V roce 2021 bych se chtěl pokusit o velká vítězství. Jsem si jistý, že Quick-Step je pro mě nejlepší volbou. Důvěřuji jim a oni zase mně."  

Foto Josef Vaishar/cycling.photography, Sirotti