Ewan startoval v dresu australského národního týmu a jeho krajané mu pomohli najít ideální pozici do hromadného dojezdu. "Opravdu rád závodím s tak mladým týmem a dnes byl dost dobrý a byla to pro ně velká škola," řekl Ewan po svém pátém vítězství v kritériu. "Doufám, že jim pomůžu s jejich vývojem, že jim pomůžu do WorldTour." 

Do úniku se na Schwalbe Classic vydali domácí Luke Plapp z týmu Ineos Grenadiers, úřadující australský silniční šampion, a Lucas Hamilton z týmu Jayco AlUla. Závodníci si v kritériu mohli vyzkoušet závodní tempo před startem Tour Down Under (už v úterý 17. 1.). Jezdci se konečně nepekli ve 38 stupních, silný jižní vítr ochladil teplotu vzduchu na příjemných 25 stupňů. 

Mauro Schmid z týmu Soudal Quick-Step zkusil zaskočit sprintery a celý peloton v závěru závodu, ale nepodařilo se mu to. Následně se do ošklivého pádu zamotal Novozélanďan Patrick Bevin z týmu DSM, jeden z širšího okruhu favoritů dojezdu. Do konce závodu zbýval pouze jeden okruh, a tak se agresivní peloton tlačil na přední pozice a nejvíce z tohoto rychlého tempa vytěžil Ewan. Už osmadvacetiletý cyklista pojede v dresu národního celku i etapový závod Tour Down Under a je zřejmé, že bude favoritem rovinatých etap. 

Druhý Belgičan Meeus byl zklamaný, ačkoliv nestačil jen na jediného a navíc tak slavného soupeře: "Je trochu škoda skončit v hromadném spurtu těsně druhý, ale na začátek sezóny to není špatný výsledek. Věděli jsme, že Caleb bude dnes patřit k velkým favoritům, ale není tu se svým obvyklým týmem. Takže jsme úplně nevěděli, který tým bude závod ovládat. Podle očekávání odjela malá a my jsme pak měli vepředu Marca Hallera, což pro nás bylo ideální. Ostatní kluci dobře plnili náš plán a podporovali mě, jak jen to šlo. Nakonec moje umístění mohlo být možná o něco lepší, ale druhé místo nakonec není tak špatné."